Арестуваха депутат по пижама и пантофи

Омер Фарук Гергерлиоглу от НДП закопчан в парламента, барикадирал се заради отнетия си статут

Новини
15:08 - 21 Март 2021
5242
Арестуваха депутат по пижама и пантофи

Депутатът, представител на прокюрдската Народна демократическа партия (НДП) Омер Фарук Гергерлиоглу е бил арестуван в стаята на партията му в парламента тази сутрин в 6.30 ч. Той престоя там четири нощи в знак на протест срещу отнемането на статута му на депутат.

В писмено изявление за медиите от НДП заявиха, че той е бил по пижама и пантофи, когато полицията го е заловила точно преди сутрешната му молитва в сградата. 

"Около 100 цивилни полицейски служители влязоха в залата на НДП в парламента, където Гергерлиоглу провежда протеста си през последните 5 дни", се казва в изявлението. 

Не му било позволено дори да се преоблече и не му била дадена маска. Заместникът на НДП Филиз Керестечиоглу сподели кадри от инцидента в Туитър, тиражирани от агенция Анка. 

Статутът на Гергерлиоглу като член на парламента е отнет на 17 март и оттогава той отказва да напусне сградата на турския Меджлис (Парламент) в Анкара. 

Решението за задържане на депутат в сградата на парламента се случи след призива на лидера на крайнодясната Националистическа партия Девлет Бахчели, който е част от управляващата коалиция в страната. 

"Този мръсен човек трябва спешно да бъде отстранен от парламента.", написа вчера Бахчели в Туитър, като нарече Гергерлиоглу "сепаратист", участващ в "незаконен акт", имайки в предвид протеста му. 

На 20 август 2016 г., почти две години преди да стане член на парламента, Гергерлиоглу коментирал в Туитър действията на Кюрдска работническа партия (ПКК) със седалище в Северен Ирак. ПКК е обявена за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ.