Арестуваха Хоакин Финикс

Задържаха за няколко часа звездата от "Жокера" във Вашингтон, не изпълнил полицейско разпореждане

Новини
18:26 - 11 Януари 2020
6649
Арестуваха Хоакин Финикс

Само няколко дни след като получи престижната награда „Златен глобус“, Хоакин Финикс бе арестуван от полицията. Звездата от хитовия филм "Жокера", който май ще грабне и "Оскар" за брилянтното си изпълнение, бе задържан по време на редовните петъчни екопротести, организирани от Джейн Фонда пред Сената във Вашингтон, гръмнаха световните агенции. Задено с него бе отведен и акторът Мартин Шийн. Причината е, че не е изпълнил полицейско разпореждане.

Хоакин Финикс редом с Джейн Фонда на протеста в петък привечер. Малко след това той бе отведен от полицията

По време на протеста, на който присъстваха Джейн Фонда, Сюзан Сарандън и още много известни и неизвестни американски екоактивисти, Финикс произнесе паменна реч, в която призова присъстващите да намалят въглеродния си отпечатък.

„Понякога се чудим какво може да направим за борбата с климатичните промени, но ето нещо, което може да направите днес и утре – да избирате какво консумирате. Има неща, които не мога да избегна. Днес летях със самолет дотук, по-скоро снощи, но нещото, което мога да направя, е да променя хранителните си навици“, заяви Финикс.

„Онова, за което не се говори често на екологичните протести или в дебата за климатичните промени, е, че месната и млечната индустрия са трети по големина причинители на климатичните промени“, добави актьорът.

Веднага след това полицията отведе него и Мартин Шийн, защото не изпълнили разпореждането да се оттеглят. Те са престояли няколко часа в ареста, след което са освободени. Съставен му е и предупредителен протокол.

Джейн Фонда, организатор на протестите, бе арестувана неколкократно през последната половин година във Вашингтон заради отказа ѝ да прекрати редовните събирания на екоактивисти. 82-годишната актриса заяви, че следва стъпките на тийнейджърката Грета Тунберг, която всеки петък провежда климатична стачка пред шведския парламент. "Възхищавам се на това смело момиче", каза Джейн Фонда.