Арестуваха Мишел Платини по обвинение в корупция

Бившият национал на Франция има забрана да се занимава с футболна дейност до 2023 г.

По света
11:40 - 18 Юни 2019
2432
Арестуваха Мишел Платини по обвинение в корупция

Бившият президент на УЕФА Мишел Платини е бил арестуван тази сутрин, съобщи Mediapart. Акцията е във връзка с разследване за корупция при определянето на Катар за домакин на Световното първенство през 2022 г. В момента 63-годишният Платини стои в ареста към Антикорупционния отдел на вътрешното министерство на Франция, в парижкото предградие Нантер.

Според френското издание по случая е бил разпитан и Клод Гуон, който бе главен съветник на френския президент Никола Саркози по време на мандата му (2007-2012). Твърди се, още че катарците са предложили на ФИФА внушителния бонус от 100 милиона долара, ако страната спечели домакинство на Мондиала. Знае се, че Платини е дал гласа си именно за Катар.

Великият №10 на Франция, три пъти носител на Златната топка, беше начело на европейската футболна централа от 2007 до 2015 г., когато беше изхвърлен по настояване на Етичната комисия. Срещу него имаше обвинение и в това, че е получил нерегламентирано плащане от 2 млн. долара от бившия президент на ФИФА Сеп Блатер.

Първоначално двамата получиха забрана да се занимават с футболна дейност до 2023 г. Тази на Платини обаче бе намалена с четири години и ще изтече през октомври тази година. Наскоро той обяви, че е бил жертва на заговор и се закани да се върне във футболните среди.

Целият корупционен скандал се размириса през 2014 г. Тогава се разбра, че Платини е провел тайна среща с бившия президент на Азиатската футболна конфедерация Мохамед Бин Хамам. Сбирката се е провела дни преди изборите на 2 декември 2010 година, когато беше решено Катар да приеме Мондиал 2022.

Още през 2013 г. авторитетното спортно издание "Франс футбол" съобщи, че Платини и тогавашният президент на Франция Никола Саркози са осигурили победата на Катар на изборите. Предполага се, че държавният глава е лобирал най-вече заради петролните интереси между двете страни.

Според разкритията на 19 ноември 2010-а Саркози, Платини, бъдещият емир на Катар Тамим бин Хамад Ал-Тани и Себастиан Базен (собственик на футболния клуб ПСЖ по това време) са се срещнали в Елисейския дворец. Според британските медии пък малко по-рано босът на УЕФА се е срещнал с Бин Хамам, който е раздал подкупи на обща стойност 5 милиона долара в полза на кандидатурата на Катар.