Арестуваха организатора на схемата с мигрантите

Предполагаемият организатор на канала е задържан край Велинград

Новини
16:27 - 26 Февруари 2023
5444
Арестуваха организатора на схемата с мигрантите

Арестуван е предполагаемият организатор на канала за нелегални мигранти, свързан с катастрофата на „Тракия”. Той е задържан край Велинград. Установено е, че се е движил с пилотната кола.

Малко по-късно бе открит и втория бус с мигранти край Перник. Той е намерен празен, пътниците в него се издирват. Изоставеният бус и катастрофиралият от тази сутрин са се движили по магистралата. 

Предполагаемият трафикант се е движел с пилотна кола, зад която са карали два буса с мигранти, единият от тях катастрофиралият. В началото на годината за собственика на буса е било установено, че притежава превозно средство, с което са прекарвани бежанци.

https://www.vbox7.com/play:dc1090b586

Мигрант загина, а други 32 афганистанци бяха ранени при катастрофа на автомагистрала "Тракия". Инцидентът е станал с товарен микробус, превозващ 46 нелегални мигранти. Той е спукал гума и е катастрофирал на магистралата в 5 часа тази нощ. Пътна полиция констатира, че става дума за множество ранени мигранти и на място са изпратени 6 линейки. Водачът на катастрофиралия бус, вероятно пакистански гражданин, е избягал и се издирва, съобщиха от МВР и прокуратурата. Движението на магистралата не е спряно.

Двама от пострадалите са в по-тежко състояние, но без загуба на съзнание. Дете на 11 г. е настанено в реанимация. Друго дете е с фрактура на бедрото, предстои да бъде оперирано, съобщи здравният министър Асен Меджидиев. Няма пациенти с опасност за живота. Меджидиев съобщи, че в болниците са докарани 30 мигранти, 4 от тях вече са пуснати. Ранените са с с фрактури на крака и ръце, гръдни травми, счупен прешлен и др. 

Първоначално бе обявено, че инцидентът е станал при опит за спиране на два буса, в които са пътували нелегални мигранти от Афганистан, и че единият от тях не се е подчинил и е бил преследван. Такова преследване не е имало, обясниха от МВР. Пътна полиция е реагирала на сигнал за катастрофирал бус. Имало е втори бус, също с около 50 мигранти, той е бил спрян по-рано през нощта, но засега няма връзка между двата случая.

Причината за инцидента е гръмнала гума, след което водачът е изгубил управление и бусът се е ударил няколко пъти в мантинелата. Шофьорът е избягал от мястото на катастрофата, все още се установява неговата самоличност, каза окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов на брифинг. По първоначални данни той е чужд гражданин.

Групата мигранти е пристигнала преди пет дни от Турция и все още не е платила на трафикантите, разказа пред Би Ти Ви един от пътувалите в микробуса - 16-годишният Кадир.