Арестуваха украинския министър на земеделието

Той е обвинен в корупция

Новини
20:17 - 26 Април 2024
4123
Арестуваха украинския министър на земеделието

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски бе задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара.

На изслушване пред съда прокурори обявиха, че обвиненията срещу него са наказуеми със затвор до 12 години и поискаха Солски да остане зад решетките. Първоначално магистратите постановиха обвиненият да остане в предварителния арест до 24 юни, но по-късно той бе освободен под гаранция от 75,7 милиона гривни (1,9 милиона долара). За плащането на гаранцията съобщил самият Солски пред Ройтерс. 

Обвиненията срещу него засягат периода 2017-2021 г., преди мандата му като земеделски министър на Украйна - пост, на който встъпва в длъжност март 2022 г. 

Късно в четвъртък, след като бе задържан, Солски подаде оставка, но докато украинският парламент не я приеме, се води все още на поста министър. Това е първият министър при президента Володимир Зеленски, който официално е обвинен в корупция, уточнява Ройтерс. 

44-годишният Солски попадна в центъра на вниманието покрай усилията на Украйна да задържи темповете на зърнения си износ след руската пълномащабна инвазия в съседната държава през февруари 2022 г. След нея бяха блокирани черноморските коридори за износ на продукция, обработваеми земи бяха осеяни с мини, а селски стопанства - окупирани.

Според националната агенция за борба с корупцията в Украйна обвиненията се отнасят за схема за присвояване на държавна земя на стойност 291 милиона гривни (3,75 млн. долара) и опит за придобиване на земя на стойност 190 милиона гривни (2,2 млн. долара). Смята се, че Солски е бил част от група от 12 официални представители и бизнесмени, организирала незаконна схема, по която земята е отнета от две държавни фирми и прехвърлена на двама военни ветерани при условие, че те я отдадат на лизинг на частни фирми, поясняват прокурори.

Те допълват, че групата опитала по същата схема да прехвърли и други земи, но спряла, когато станало ясно, че се води разследване. През 2017 г. Солски е работел като адвокат, през 2019 г. е избран за депутат и оглавява парламентарната комисия по земеделие. 

На изслушването в съда Солски отрече обвиненията. Ройтерс припомня още, че Зеленски се стреми да следва линия на „нулева толерантност“ по отношение на корупцията, като миналата година смени министъра на отбраната (Олексий Резников с Рустем Умеров) заради подозрения в корупция.