Арестуваха журналист заради транспарант с обесен Вучич

Според дъщерята на Бошко Савкович, Емилия, четирима мъже са се появили на вратата на дома им без заповед за арест и са го отвели

Новини
20:20 - 04 Юни 2023
2914
Арестуваха журналист заради транспарант с обесен Вучич

Заради транспарант с обесен Вучич арестуваха известен журналист и публицист, съобщава БГНЕС.

Известният сръбски публицист и журналист Бошко Савкович е задържан към обяд в жилището си в Белград, защото е носил транспарант с кукла на "обесения президент Александър Вучич" по време на следващия митинг против насилието в сръбската столица.

Според дъщерята на Савкович, Емилия, четирима мъже са се появили на вратата на дома им без заповед за арест и без да се показват. Те са отвели нелегално журналистът с извинението, че ще проведат „диалози “.

Савкович е арестуван за така наречен „разяснителна сказка“ по отношение на куклата, прикрепена към носения от него транспарант по време на всеобщия митинг "Сърбия против насилието", който се организира за пети път и събира десетки хиляди души.

Протестите под този наслов се трансфораха в едни от най-масовите манифестации, откогато преди повече от две десетилетия необятни демонстрации провокираха рухването на военнопрестъпника Слободан Милошевич.

Случаят на задържането на Савкович кореспондира с репресивните способи на югославските секрети служби от времената на Йосип Тито и по съответно със способите на „Управлението за държавна сигурност“ (УДБА).

По думите на Емилия Савкович татко ѝ е създател на сатиричния вестник „Naša krmača“, знак на битката за независимост на публицистиката – концепция, която е „разрушена на улицата“ от хората на Вучич.

По последна неофициална информация Бошко Савкович ще се яви пред сръбската прокуратурата още на следващия ден. Очаква се той да бъде упрекнат в апел за принудително събаряне на конституционния ред и сигурност.