Арестуваният кмет в Пловдив – човек на наркобоса Брендо

Крими
13:10 - 14 Юни 2019
7574
Арестуваният кмет в Пловдив – човек на наркобоса Брендо

Арестуваният за корупция кмет на пловдивския район „Северен” Ральо Ралев е разследван от службите за сигурност за нерегламентирани контакти с издирвания от Интерпол кокаинов трафикант Евелин Банев – Брендо. Според оперативна информация, постъпила в МВР още преди година и половина, скандалният управник е част от схема за препиране на милиони от наркотрафик чрез инвестиции в жилищни и офис сгради.

Ральо Ралев е родом от Тополовград, откъдето е и Брендо, както и най-доверените му хора, сред които е и Георги Семерджиев – Жоро Шопа. В последните години Ралев неколкократно бил засичан в компанията на Димитър Семерджиев, брат на „консилиерито” на Брендо Жоро Шопа. Съмненията са, че Ралев е издействал разрешителни за строеж в Пловдив на сгради на бизнесмени, които били подставени лица на Брендо.

Сянката на издирвания от Интерпол кокаинов трафикант Евелин Банев – Брендо е надвиснала над арестувания за корупция пловдивски управник Ральо Ралев

През последните няколко години наркоорганизацията на Евелин Банев инвестира стотици милиони евро в хотели и бизнес сгради в цяла България. Империята на тополовградския Пабло Ескобар обаче се сгромоляса, след като Брендо бе осъден в Италия и в Румъния за трафик на тонове кокаин. Миналата пролет топ мафиотът бе осъден окончателно и в България по дело за пране на 21 милиона лева от наркотрафик, като постановената му присъдата е 6 години затвор. Банев обаче изчезна и оттогава е в неизвестност, като според различни данни се укрива в Южна Америка, най-вероятно във Венецуела.

Протежето на Брендо – неговият съгражданин Ральо Ралев, пък все още не е обяснил произхода на средствата, с които се е обзавел с мезонет от 420 квадратни метра в центъра на Пловдив. Тузарското жилище на стойност над 1 милион лева е на последния етаж на помпозната сграда „Роял Хил” на бул. „Шести септември” 35-А. Апартаментът, който е с частен асансьор, се води собственост на фирма „Балканика” ЕООД, която върти съвместен бизнес с таткото на Ральо Ралев – 71-годишния Иван Ралев.

Помпозният мезонет на Ральо Ралев на централния пловдивски булевард „Шести септември” е на стойност около 1 милион лева. Жилището бе обискирано от ченгета при ареста на корумпирания кмет на район „Северен”

Кметът на район „Северен” в Пловдив бе арестуван след сигнал за поискан рушвет, подаден от бизнесмена Здравко Ангелов. Чрез посредника Иван Делевски Ралев поискал 60 000 евро от предприемача, за да му се издаде разрешително за строеж, след което намалил сумата наполовина - на 60 000 лева. Макар парите да не са открити у Ралев, прокуратурата предостави достатъчно годни доказателства пред съда за рушветчийската схема на Ральо Ралев и той бе оставен за постоянно в ареста.

Сега разследващите са се съсредоточили върху финансовите потоци, минаващи през приближени до Ральо Ралев бизнесмени, за които има съмнение, че са част от схемата за пране на пари чрез имоти на Евелин Банев – Брендо и свитата му.