Архитектът на „Младост” за Lupa.bg: Фандъкова създава фалшиви новини

Столичната кметица се закани да уволни Стефан Стефанов без да има основание

Актуални новини
20:10 - 05 Юли 2019
12207
Архитектът на „Младост” за Lupa.bg: Фандъкова създава фалшиви новини

Столичният градоначалник Йорданка Фандъкова трябва да уволни не архитекта на р-н „Младост” Стефан Стефанов за застрояването на 12-етажна сграда пред блок 401, а най-вероятно районния кмет арх. Румен Русев, тъй като той е дал съгласието си за безобразието, научи Lupa.bg от свои източници.

Сформираната работна група за решаване на казуса с градинките, на които трябва да бъдат построени сгради, заседава без архитекта на района. Вместо да бъде поканен за изложи своето становище, на екстерта му се иска оставката от самата Фандъкова.

В писмо до Lupa.bg Стефан Стефанов обяснява, че собствениците на терена, върху който ще се издигне 12-етажната сграда, са дали разрешението си за това и не желаят имотът им да бъде заменян. За всичко това е информиран кмета арх. Румен Русев.

 Ето и цялото изявление на набедения арх. Стефанов:

 „Отправените към мен обвинения с пост във фейсбук от страна на г-жа Фандъкова са неверни. Издаденото на 20.05.2019 г. разрешение за строеж при бл. 401 в „Младост“ е резултат от професионално извършена работа, при спазване на законоустановени процедури и срокове във връзка с искане за издаване на такова разрешение от страна на собствениците от 02.10.2018 г. 

След разглеждане на инвестиционния проект и приложените документи бяха установени непълноти и забележки, за които на инвеститора са изпращани няколкократно писма. След отстраняване на забележките инвестиционният проект е одобрен и е издадено разрешение за строеж № 21/20.05.2019г.

Приблизително две седмици преди издаване на разрешението за строеж на оперативка в Районната администрация съм уведомил арх. Румен Русев, кмета на община Младост, че всички забележки по проекта са отстранени и предстои издаване на разрешение за строеж.

През 2017 г. по инициатива на район „Младост“ са водени разговори за евентуална замяна с равностоен общински имот, но със заявление 04.10.2018 г. собствениците на имота заявяват, че поради липса на резултат от преговорите в рамките на една година те не искат имота им да бъде заменян с друг и желаят реализиране на действащия план за имота и построяване на жилищна сграда. Така че твърдението, че в момента текат преговори със собствениците, е невярно. 

Тъй като не само не съм включен, но и не съм информиран за създаването и работата на работната група, сформирана на 02.04.2019 г., не съм имал информация за нейната работа и планове за горепосочения имот.

Заявявам съвсем отговорно, че издавайки разрешително за строеж, съм спазил всички професионални и етични стандарти на работната позиция, която заемам. Всички действия извън предприетите от мен по процедурата, биха били противозаконни. Убеден съм, че хармоничното развитие на градската среда не би трябвало да зависи от „решения на парче“, предизвикани от локални протести, а от разработването на цялостна визия за района.

Смятам, че думите „провокация“ и „саботаж“ не звучат нито професионално, нито политически грамотно, когато говорим за диалог между институции, затова няма да ги коментирам.

Отправяне на обвинения без проверка на фактите, очевидно е лошо ПР-решение, кореспондиращо с фалшива новина”.

В края на юни Йорданка Фандъкова отправи остри критики към арх. Стефанов и го заплаши с уволнение заради издаденото от него разрешително за строеж пред бл. 401 в „Младост”4. Тя не е била информирана за желанието на собствениците на имота, че не желаят зелени площи, а построяване на сграда. Вместо да провери ситуацията, столичната кметица побърза да обвини архитекта, че извършва саботаж.