Армагедон иде с 11 огромни астероида

Нов ледников период плаши Земята

Мистика
20:30 - 24 Юли 2022
6812
Армагедон иде с 11 огромни астероида

Около Земята непрекъснато кръжат малки и големи скалисти обекти. Постоянно те падат на нашата планета, но размерите им са незначителни и не предизвикват щети. Но американски и руски учени предупреждават, че 11 опасни астероида се очаква да се сближат със Земята до 2050 година и ако някои от тях падне върху нашата планета, ще унищожи половината население и животни.

Става въпрос за комически обекти по-големи от 1 километър в диаметър. Падането на астероид на сушата ще доведе до понижаване на средната температура до нивото на ледниковия период. Това също ще допринесе за намаляване на количеството валежи и до слаби реколти, смятат американски учени от Националния център за изследване на атмосферата на Земята в Боулдър, щата Колорадо.

В резултат на сблъсък на еднокилометров астероид с нашата планета ще се появи кратер с диаметър 15 километра.

По време на удара в атмосферата ще бъде изхвърлено голямо количество прах. Ще възникнат пожари, които ще запълнят въздуха със сажди, ако падането не се случи в пустинна местност.

Веществата, попаднали в атмосферата, ще се намират дълго време в нея. Прахът ще слегне напълно чак след 6 години, а саждите – след 10 години. Частиците ще се нагряват под въздействието на Слънцето. Дебелината на озоновия слой ще намалее с 55 процента. 

Прахът и саждите ще намалят количеството достигаща до Земята слънчева светлина със 70 процента за 1-2 години. Средната температура на Земята ще спадне до 8 градуса по Целзий. Това ще доведе до увеличаване на площта на ледовете в океана.

Наполовина  ще намалеят дъждовете на Земята.

А с по-малко влага и слънце реколтите на Земята ще се снижат 2 пъти. Селското стопанство в Северна Америка, Европа и Северна Азия ще пострада най-силно, докато в Южна Америика, Индия и Африка климатичните изменения няма да окажат толкова силен негативен ефект. Според учените сблъсък с астероид със средни размери ще бъде чувствителен за Земята, но няма да доведе до гибелта на човечеството. За масово измиране астероидът трябва да е 10 пъти по-голям. Такъв обект може би е довел до гибелта на динозаврите преди 65 милиона години. 

За да бъде унищожен животинският и растителен живот на планетата, е достатъчно тя да бъде ударена от метеорит с диаметър от около 19-20 километра, твърди изследователят на астероидите Ник Бейли. Според него

хората животните, рибите, мухите и дори микробите са късметлии, тъй като гравитационното поле на Юпитер ограничава потенциалните сблъсъци с нашата планета.

Странстващи астероиди от време на време се промъкват покрай Юпитер и се насочват право в нашата планета. Някои изгарят почти напълно и достигайки Земята, вече са се превърнали в малки отломки от разтопени метали. Други обаче са достатъчно големи, за да се ударят в земната повърхност със страшна сила и да предизвикат големи неприятности. Точно такъв бе Челябинският метеорит, който се взриви над Сибир на 15 февруари 2013 г. Диаметърът му е не повече от 20 метра. Ударната вълна от него избива прозорците на 3000 сгради, при което са ранени над 500 местни жители.