Арменското училище оцеля. Засега

Отложиха сливането на 76. ОУ „Уилям Сароян“ и 32. СУИЧЕ „Св. Кл. Охридски“

Новини
15:49 - 13 Септември 2023
5330
Арменското училище оцеля. Засега

След разглеждане на доклад, внесен от г-жа Савина Савова, кмет на столичния район "Възраждане" и изслушване гледната точка на всички засегнати страни по доклада, както и общинските съветници, използвали правото си на изказване по време на редовно заседание на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие, единодушно, чрез гласуване се взе решение за отлагане на внесения доклад за вливане на 76. ОУ "Уилям Сароян" към съседното по-голямо 32. СУИЧЕ "Св. Климент Охридски".

Председателят на Комисията предложи темата да се разисква на ниво експерти с Дирекция "Образование", съобщи за БНР Тина Коилова, родител на ученик в VI клас в ОУ "Уилям Сароян“. 

Докладът на Савина Савова предизвика бурно дебатиране, подробни изказвания и изслушване на два крайни полюса - за и против сливането на училищата. Ако не беше париран

този процес на практика би закрил едно българско школо с традиции, припознато още като Арменското училище.

76 ОУ "Уилям Сароян" беше определено и като бутиково от големия български актьор Веселин Калановски. Директорът Емилия Стефанова изтъкна високото качество на преподаване в повереното ѝ училище и защити училището с факти и аргументи.

Тежест за отлагането на предложението, освен по искане на част от общинските съветници, внесе и участието на представител на Омбудсмана на България, който е сезиран от страна на ръководството, родителския колектив и Обществения съвет на 76. ОУ.

Препоръките на Омбудсмана са: да се спазва равният достъп до образование, да се работи в посока на разширяване на районирането на 76. ОУ, да се запази спокойната среда на училището, на база изследвания с препоръка да не се урбанизират и създават училища с 2000 деца. Беше подчертано, че целта не трябва да бъде закриване на основно училище, а да се чуят абсолютно всички страни, при достатъчно време, при интерес на децата и като цяло с позиция,

че закриване на основно училище би било грешка.

Направено е предложение за откриване на паралелки с изучаване на арменски език, и то без райониране за кандидатстващите деца.

„15 септември ще бъде отново празничен за деца, родители, педагогически и административен персонал в 76. ОУ "Уилям Сароян"!“ - допълва с нескрита радост Коилова. - Всички ученици, родители и педагози ще започнат новата учебна година с поглед към бъдещето."