Армията на Пригожин превзе АЗОМ, руските сили са постигнали напредък в Бахмут

Бойците на ЧВК „Вагнер“ превзеха и градския пазар

Новини
08:54 - 30 Март 2023
6698
Армията на Пригожин превзе АЗОМ, руските сили са постигнали напредък в Бахмут

Силите на руската частна военна компания "Вагнер" вероятно са превзели Артьомовския металообработващ завод (АЗОМ) в северната част на Бахмут (б. ред. - наричан в Русия Артьомовск) и продължават да печелят терен в източния украински град, заявиха от американският Институт за изследване на войната.

Във всекидневната сводка, която публикува на своя сайт, базираният във Вашингтон мозъчен тръст цитира руски военни блогъри, че индустриалният комплекс вече е под контрола на милицията на олигарха Евгений Пригожин, която сега го прочиства от останали украински войници. Тези твърдения са сравнително съвместими с наличните визуални доказателства за руско присъствие в АЗОМ, отбелязват американските анализатори.

Няколко руски военни блогъри заявиха още вчера, че бойците на "Вагнер" са се приближили до центъра на Бахмут, поели са контрол над градския пазар и са достигнали Двореца на културата, пише още Институтът за изследване на войната. Според него тези твърдения също са правдоподобни, предвид наличните визуални доказателства, чиято геолокация е потвърдена.

Частната армия "Вагнер" вероятно работи за затвърждаване на териториалните си придобивки в северен и централен Бахмут, за да настъпи към центъра на града и да разшири зоната си на контрол в западната му част, отбелязва Институтът за изследване на войната. По негови оценки руските сили са превзели през последните седем дни още пет процента от територията на Бахмут и в момента държат приблизително 65 процента от града.

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че евентуалното падане на Бахмут може да доведе до международен натиск върху страната му да се съгласи на неприемлив компромис.

Британското военно разузнаване обаче отчита днес намаляване на интензивността на руските атаки в града в сравнение с предходните седмици.

Въоръжените сили на Украйна признаха, че руската армия и частната военна компания "Вагнер" са постигнали напредък в опитите си да превземат Бахмут - източният украински град, който стана епицентър на сраженията във войната.

"Вражеските сили имаха известна степен на успех в своите действия за щурмуване на града", каза в нощната си сводка генералният щаб на ВСУ. В същото време той добави, че защитниците на Бахмут го удържат и са отблъснали голям брой атаки.

Битката за Бахмут продължава няколко месеца и е най-кръвопролитната от началото на войната преди повече от 13 месеца.

Авдиевка, която руснаците щурмуваха от първия ден на войната, сега е атакувана от тях от три страни, но не е обкръжена, информира украинската информационна агенция УНiАН.

В същото време ръководителят на Международната агенция за атомна енергия предупреди, че боевете край украинската атомна централа "Запорожие" се засилват.

Рафаел Гроси заяви, че военните действия крият риск от "голяма ядрена авария, която няма да пощади никого".

От началото на войната ръководителят на Международната агенция за атомна енергия за втори път посещава украинската централа.

Гроси се надява да постигне компромис между двете страни да спрат сраженията в района на Запорожката АЕЦ. Тя се намира на брега на Днепър, откъдето сега преминава фронтовата линия.