Арсенал изхвърли Бенфика

Дуото Сака-Обамеянг класира лондончани на 1/8-финал в Лига Европа

Спорт
22:38 - 25 Февруари 2021
2543
Арсенал изхвърли Бенфика

Две перфектни комбинации между Букайо Сака и Пиер-Емерик Обамеянг помогнаха на Арсенал да елиминира Бенфика на 1/16-финалите в Лига Европа. В реванша англичаните се наложиха с 3:2 като символични домакини и след 1:1 в първия двубой продължават напред. Победното попадение падна в 87-ата минута и беше дело на Оба-Оба.

И двете срещи се играха на неутрални терени в други държави заради рестрикциите покрай пандемията от коронавирус. Тази вечер "топчиите" бяха домакини на стадиона на Олимпиакос в Атина, а преди седмица "орлите" бяха в същата роля на "Олимпико" в Рим.

След майсторски пас на Сака Обамеянг изведе Арсенал напред в 21-вата, но след това Бенфика изравни с попадение на Диого Гонсалвеш в 43-ата. Груба грешка на Дани Себайос в 61-вата позволи на Рафа Силва да реализира за тима от Лисабон. При този резултат лондончани се нуждаеха единствено от победа и те я постигнаха. В 67-ата Киърън Тиърни изравни, за да се стигне до гола на Обамеянг в 87-ата, отново след асистенция на Букайо Сака.

Мениджърът на Арсенал Микел Артета направи само една промяна в стартовия си състав в сравнение с този от “Олимпико”: Киърън Тиърни започва вляво на защитата за сметка на Седрик Соареш. Мартин Йодегор отново беше титуляр, а на върха на атаката действаше Пиер-Емерик Обамеянг. Александре Лаказет, Вилиан и Никола Пепе бяха резерви.

Двама бяха различните титуляри в състава на португалците, като и двамата са нападатели: Рафа Силва и Харис Сеферович излязоха вместо Джан Лука Валдшмит и Дарвин Нунес.

Футболистите се хвърлиха в здрави единоборства от самото начало и още в 4-ата минута беше показан първият жълт картон - на Адел Таарабт. Мароканецът влезе много остро в крака на Габриел и имаше късмет, че не беше изгонен.

Играта беше равностойна, без обаче да се стига до чисто положение. Арсенал обаче успя да поведе в резултата при първата си опасност. В 21-вата минута Букайо Сака изведе зад защитата Обамеянг, който беше на една линия с бранител на съперника. Габонецът хладнокръвно копна топката покрай вратаря Елтон Лейте - 1:0.

Чак в 34-ата минута Бенфика показа нещо смислено в предни позиции, като тогава Ян Вертонген надскочи всички при центриране от фал, но не уцели вратата с глава.

"Орлите" все пак успяха да изравнят още преди почивката. В 43-ата минута Диго Гонсалвеш изпълни по перфектен начин пряк-свободен удар и Бернд Лено не успя да стори нищо - 1:1.

Втората част започна с попадение на Обамеянг, което обаче правилно не беше зачетено заради засада.

В 57-ата минута треньорът на Бенфика Жорже Жезуш направи тройна смяна.

Само четири минути по-късно тимът от Лисабон поведе в резултата. Балонна топка, изритана от вратаря, беше преценена лошо от халфа на Арсенал Дани Себайос, който се опита с глава да върне към Лено. Рафа Силва обаче стигна пръв до кълбото и с лекота вкара за 2:1.

Веднага след това Себайос беше заменен от Томас Партей. Появилият се също в този епизод Вилиан направи ударно включване, след като в 67-ата подаде към Тиърни, който с левачката реализира за 2:2.

Дарвин Нунес стреля опасно към вратата на Арсенал в 73-ата минута. След още три минути символичните гости пропуснаха в ситуация двама срещу един защитник и вратаря.

За последния около четвърт час Артета предприе риск, вкарвайки Лаказет за сметка на защитник - Белерин.

Офанзивният подход на мениджъра даде резултат в 87-ата, когато Сака пак намери Оба-Оба и той с глава простреля Лейте за 3:2.

Жребият за 1/8-финалите е в петък (26 февруари) от 14:00 часа.