Арсенал напляска Ливърпул за Суперкупата

Лондончани спечелиха след дузпи първия мач за сезона

Спорт
20:44 - 29 Август 2020
3252
Арсенал напляска Ливърпул за Суперкупата

Арсенал спечели трофея в турнира „Къмюнити Шийлд“, побеждавайки шампиона на Англия Ливърпул след дузпи. Двата тима си размениха по едно попадение в редовното време (1:1 краен резултат) и така се стигна до изпълнение на 11-метрови наказателни удари. „Артилеристите“ показаха железни нерви и реализира и петте дузпи, докато младият талант на Ливърпул Райън Брюстър не издържа на напрежението и пропусна.

Пиер-Мерик Обамеянг даде аванс на Арсенал през първото полувреме, но в заключителния четвърт час Ливърпул успя да изравни. В голмайстор се превърна влезлият от пейката Такуми Минамино.

Отборът на Ливърпул започна по-добре срещата на „Уембли“ и пресираше дълбоко в противниковата половина своя опонент. В 7-ата минута Върджил ван Дайк засече с глава центрира от пряк свободен удар. Топката влетя в мрежата на Арсенал, но попадението не бе зачетено заради правилно маркирана засада на нидерландския бранител.

С първата си по-добра голова възможност „артилеристите“ поведоха. Арсенал организира бърза атака. Букая Сака пусна към Пиер-Емерик Обамеянг, който успя да преодолее младия бранител на мърсисайдци Нико Уилямс и с хубав удар преодоля Алисон за 1:0. Националът на Габон посвети гола на Чадуик Боузман, който изигра главната роля във филма „Черната пантера“. Актьорът почина днес.

В следващите минути Ливърпул владееше повече топката, но не създаваше сериозни опасности пред противниковата врата. Арсенал чакаше своите шансове на контраатака. До почивката резултатът остана непроменен.

Логично след почивката Ливърпул вдигна оборотите в търсене на изравнителен гол. Десетина минути след подновяването на играта Робъртсън изведе Садио Мане с дълго подаване. Сенегалецът успя да преодолее защитник, но стражът на Арсенал Емилиано Мартинес внимаваше в ситуацията и успя да се намеси.

В 73-ата минута мърсисайдци все пак изравниха резултата. Първи гол за тима вкара японецът Такуми Минамино, който се появи в игра от резервната скамейка. Мане потърси Мохамед Салах в наказателното поле. Топката се отклони от египтянина и стигна до Минамино, който от непосредствена близост вкара за 1:1. Имаше съмнения за игра с ръка на Салах, но след като ВАР преразгледа ситуацията, голът бе официално зачетен.

До последния съдийски сигнал двата тима бяха предпазливи. Нито един от тях не предприе сериозни рискове. След изтичането на редовното време победител в срещата нямаше и така всичко трябваше да се реши след изпълнение на дузпи.

Арсенал показа по-здрави нерви и успя да реализира всички 11-метрови наказателни удари. В грешник за мърсисайдци се превърна 20-годишният Райън Брюстър, който пропусна от бялата точка.