Арсенал натупа Нотингам, Нюкасъл се развихри

Лутън разнебити Брайтън и изплува от опасната зона

Спорт
11:18 - 31 Януари 2024
1155
Арсенал натупа Нотингам, Нюкасъл се развихри

Арсенал постигна победа с 2:1 при гостуването си на Нотингам Форест от 22-рия кръг на Висшата лига. По този начин „артилеристите“ се качиха на второто място във временното класиране с 46 точки, на две зад лидера Ливърпул и три пред Манчестър Сити, който е с два мача по-малко. Норингам е 16-и с 20 точки.

Първото полувреме премина изцяло под диктовката на Арсенал, но почти без чисти голови ситуации. В 44-ата минута на срещата Букайо Сака получи топката на добра позиция в наказателното поле, но бившият вратар на „топчиите“ го отказа с навременна намеса, довела до корнер.

В 53-ата минута Букайо Сака се оказа непокрит в наказателното поле и нанесе опасен удар, който със сетни сили бе спасен от Мат Търнър. Четири минути по-късно Габриел Жезус получи топката и нанесе рязък удар, който за негово нещастие разтресе левия страничен стълб.

В 65-ата минута Арсенал все пак излезе напред в резултата. Олександър Зинченко проби добре отляво в наказателното поле и намери непокрития Габриел Жезус, който стреля от непосредствена близост по земя и прати топката в мрежата – 0:1.

Само седем минути по-късно „артилеристите“ отбелязаха и второ попадение, с което си решиха всичко. Арсенал организира бърза контраатака след грешка на Гонсало Монтиел, Габриел Жезус намери Букайо Сака, а той с диагонален удар в десния долен ъгъл покачи на 2:0.

В 89-ата минута Нотингам Форест успя да върне едно попадение. Гонсало Монтиел получи дълго подаване и свали топката за Тайво Авоний, който се възползва от неразбирателство между защитниците на Арсенал и прати топката в мрежата за 1:2. Въпреки натиска на Форест в края, повече голове не паднаха и това се оказа крайният резултат.

Нюкасъл Юнайтед победи Астън Вила като гост с 3:1 в мач от 22-рия кръг на Висшата лига, нанасяйки му първа загуба на „Вила Парк“ през сезона. Така „свраките“ се изкачиха до седмото място с актив от 32 точки, докато Вила е четвърти с 43.

Гостите излязоха напред в резултата в 32-рата минута, когато Киърън Трипиър центрира перфектно от ъглов удар и задължи извисилия се най-високо в наказателното поле Фабиан Шер да прати топката в мрежата, а той го стори с прецизен удар с глава – 0:1.

Четири минути по-късно Нюкасъл отбеляза и второ попадение, а негов автор отново бе швейцарският централен защитник. Фабиан Шер се оказа най-съобразителен и засече отскочила топка право във вратата – 0:2.

В 52-рата минута „свраките“ си решиха всичко в срещата, отбелязвайки трети гол. Мигел Алмирон центрира към Джейкъб Мърфи, който не засече добре топката от непосредствена близост, но при опита си да изчисти Алекс Морено си отбеляза автогол.

В 71-вата минута Астън Вила върна едно попадение, след като Леон Бейли изведе Оли Уоткинс на стрелкова позиция, а английският нападател демонстрира брилянтно хладнокръвие в наказателното поле и оформи крайното 1:3.

Малко по-рано пък Кристъл Палас трудно победи Шефилд Юнайтед с 3:2 у дома. Гостите поведоха още в първата минута чрез Бен Бренетон, но в 17-ата Еберечи Езе изравни. В 20-ата минута „осриетата“ вкараха втори гол чрез Джеймс МакАтий, а седем след това Езе изравни. В 67-ата минута Майкъл Олисе донесе победата на Кристъл Палас. Палас е 14-и с 24 точки, а Шефилд е последен с 10.

Лутън Таун разгроми Брайтън с 4:0 у дома в мач от 22-рия кръг на Висшата лига, постигайки най-убедителната си победа в английския елит. По този начин „шапкарите“ събраха 19 точки и изплуваха от зоната на изпадащите, като вече заемат 17-ата позиция. „Чайките“ са осми с 32 точки.

Още в първата минута Лутън излезе напред в резултата. Елайджа Адебайо се оказа най-съобразителен в наказателното поле и стигна до отбита топка във вратарското поле, като с глава я прати в мрежата за 1:0.

В третата минута домакините отбелязаха и второ попадение. Вратарят на Брайтън допусна огромна грешка и подари топката на Чидози Огбене, който нямаше как да сбърка и покачи на 2:0.

В 42-рата минута Лутън отбеляза и трето попадение. Рос Баркли пусна елегантен пас към Елайджа Адебайо, който отправи великолепен удар в долния ляв ъгъл и прониза Джейсън Стийл за 3:0.

В 48-ата минута попадение на „шапкарите“ не бе зачетено заради засада на Джордан Кларк.

В 56-ата минута Лутън Таун все пак отбеляза четвърти гол, след като Елайнджа Адебайо скочи най-високо в наказателното поле и с глава засече центриране от корнер в мрежата, за да оформи крайното 4:0.

В същото време Фулъм и Евертън направиха скучно нулево равенство в Лондон. По този начин „котиджърс“ се изкачиха на 12-ото място в актив от 25 точки, докато „карамелите“ вече са в зоната на изпадащите, заемайки 18-о място с 18 точки.