АРТ СКАНДАЛ: Уроди ли рисува най-големият ни илюстратор Любен Зидаров?

96-годишният художник разпънат на кръст за картинки на Хари Потър

Култура
13:50 - 15 Ноември 2019
10248
АРТ СКАНДАЛ: Уроди ли рисува най-големият ни илюстратор Любен Зидаров?

Средите на изящните изкуства се тресат в последните дни от бурен скандал, предизвикан от илюстрациите на 96-годишния Любен Зидаров към юбилейното издание на хитовата поредица за малкия магьосник Хари Потър. Престарелият художник беше определен от колеги, читатели и интернет талибани за автор на уродлива помия, способна да увреди психиката на малките и възприятията на възрастните.

Всеки има право на мнение, но странното е, че след 75 години работа и 300 илюстрирани книги все в същия стил, някой изведнъж се сети, че Зидаров рисува грозно. Опитът на Lupa.bg да получи коментар от доайена на изобразителното изкуство и да го помоли да обясни откъде идва безпрецедентната атака ни донесе само две изречения от твореца: "Не можеш да се харесваш на всички. Рисувам така, както мога."

Хари Потър в решителната битка с Волдемор. Снимка:Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В интернет дори започна подписка изданието с илюстрации на Зидаров да бъде изтеглено от пазара. "За мен кориците ужасни. Ужасни за мен са и повечето илюстрации на този автор. Да се дава път на нещо ужасно ТОООООЛКОВА дълги години, вместо да се даде този път на нещо хубаво, си е истински повод за бунт, СПОРЕД МЕН", твърди потребителката на фейсбук с никнейм "Меда". Такива са над 90% от коментарите за рисунките на ветерана.

Интересен факт е, че илюстрациите на Зидаров са одобрени лично от авторката на поредицата за Хари Потър Джоан К. Роулинг. Художникът има зад гърба си невероятно плодовита кариера от началото на 50-те, като поколения деца познават чрез неговата четка емблематични произведения като "Принцът и просякът" на Марк Твен или "Призрака на Ляно Естакадо" от Карл Май.

Емблематичното издание на класиката на Марк Твен с излюстрации на Любен Зидаров