Асен Меджидиев: До 2 години ще имаме детска болница

Ще бъде изграден още хотел и рехабилитационен център, обясни здравният министър

20:08 - 28 Май 2023
1960
Асен Меджидиев: До 2 години ще имаме детска болница

Причините за смъртта на родилката в Русе може да са много. Предварително не мога да се изкажа. Моментално се реагирали. Информирах се за съобщенията. Не се наемам да коментирам лични съобщения“.

Това заяви в предаването „Защо, господин министър“ служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

„Медицински надзор проверява как се спазват медицинските стандарти и как е извършена медицинската дейност. Това е оторизираният орган. Това е ужасна трагедия. Знам какво е на колегите, знам какво е и на близките. Надявам се до края на седмицата да имаме резултат“, обясни министърът.

„По стандарти всеки човек, който е опериран остава 24 часа за наблюдение. Наблюдава го денонощно медицински екип. Спазено ли е това – чакаме резултатите от проверката“, добави той.

„Теренът, който избрахме и подписахме ПУБ за детска болница, е най-подходящ. Теренът разполага с 12 декара естествен парк. Теренът е на 20 минути от Сердика. Мястото е комуникативно и с добър достъп - има отделен вход за пациенти, отделен за линейки. Ще бъде изграден хотел, ще има рехабилитационен център“, категоричен е той.

„Искаме да направим една модерна болница, а не една поредна болница в София“, добави Меджидиев.

Болницата е обект от национално значение с приоритетно финансиране. До две години и половина болницата трябва да бъде изградена, каза още служебният министър на здравеопазването.

Много хора, които имат нужда от лекарства за диабет или астма, нямаха достъп до медикаментите.

„Няма детски антибиотици в Европа. В България успяхме да осигурим количества. Ще имаме доставка от 27 хил. опаковки Пулмикорт. Предстои и доставка на Оземпик“, уточни Меджидиев.

 „Подсигурени сме дори и да се подпише удължаване на държавния бюджет. Ние сме подсигурили финансов ресурс, за да се увеличат детските пътеки. Държавата е подсигурила пациентите със средства за лечение. Ако в Народното събрание се гласува бюджета на НЗОК, ще има повече средства за децата“.