Асен непреклонен пред бунтарите: Никакво увеличение на заплатите на полицаи и земеделци

Да мерим с еднакъв аршин всички служители, не отстъпва на натиска финансовият министър

Новини
12:09 - 12 Юли 2023
3541
Асен непреклонен пред бунтарите: Никакво увеличение на заплатите на полицаи и земеделци

В текущата финансова рамка на държавата за 2023 година, която предстои да бъде приета от парламента в следващите седмици, не се предвижда повишение на заплатите на служителите от МВР и Министерството на земеделието и подресорните агенции, които излязоха на протести в последните дни.

"Трябва да се отнасяме с еднакъв аршин към абсолютно всички служители. Политиката, заложена от служебния кабинет и която ние в случая продължихме, е структурите, които са получили повишение през миналата година, през тази година да не получат такова, а тези които не са, да получат 10% увеличение. Тази политика се отнася и за МВР, и за всички останали структури", коментира в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на "Продължаваме промяната" и министър на финансите Асен Василев.

"Има най-разнообразни искания. (Принципът) ще бъде - разход за разход. Предложенията между първо и второ четене, ако има такива, ако някой иска да се правят допълнителни разходи, това да е за сметка на други разходи, тъй като няма възможност за допълнителни приходи", посочи още той.

И Василев, както и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, потвърди, че между двете най-големи парламентарни групи в парламента има съгласие относно бюджета.

"Засега виждам, че като цяло има нагласа за сравнително дребни корекции, които ако се направят разход за разход, няма да нарушат бюджетната рамка.