Асен Василев блокира $890 000 - пари за заплати в руското посолство

Подобен ход ще донесе големи загуби на нашите фирми в Москва, разгневи се Тошко Йорданов

Новини
13:25 - 06 Юли 2022
5021
Асен Василев блокира $890 000 - пари за заплати в руското посолство

България наистина е блокирала 890 хил. долара от превод към посолството на Русия у нас. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, след като по-рано днес зам.-шефът на "Има такъв народ" Тошко Йорданов обяви, че финансовото министерство е наложило запори на сметките на руското посолство.

"Запори няма наложени, но има блокиран превод от 890 хил. долара, заяви Асен Василев. Парите са спрени по силата на европейските санкции. Руснаците твърдят, че сумата е предназначена за заплати на служителите на посолството на Русия в София. Заради това българското правителство се е допитало до Европейската комисия дали този превод може да бъде изваден от санкциите. Ако бъде получено положително становище от ЕК парите ще бъдат разблокирани веднага.", заяви Василев.

По-рано Тошко Йорданов, след като обяви новината, коментира, че подобен ход ще донесе загуби и на български фирми, които работят на руския пазар.

"Министерството на финансите е спряло парите на руското посолство, които са си техни. Блокирали са ги тук, в България. Само че да ви кажа, има и български пари в Русия на наши дипломати, които руснаците също могат да блокират. Това минава всякакви граници на глупостта, защото това няма връзка с това, че ние сме враждебни държави", заяви Йорданов. И припомни, че дипломатическите ни отношения все още не са скъсани. Те лъжат и си измиват ръцете през Външно, ядоса се той. И отново повтори, че до гоненето на руснаците се е стигнало чрез еднолично нареждане на Кирил Петков. "Той продължава да лъже. От трибуната лъга, че са взимали решение на 9-ти юни въз основа на доклади на ДАНС, а не е имало нито един доклад на ДАНС на 9-ти юни. Те не са очаквали такова нещо. Тези от ПП ви лъжат грозно", заяви Йорданов.