Асен Василев: Бюджетът дава сигурност на всички граждани

За първи път от три години приехме финансиране за годината, в която ще се изпълнява, заяви министърът на финансите

Новини
18:06 - 21 Декември 2023
1462
Асен Василев: Бюджетът дава сигурност на всички граждани

Задоволство от приемането на държавния бюджет изрази минути след приемането му от парламента финансовият министър Асен Василев в парламентарните кулоари.

"Програмата е разчетена при дефицит от 3%, което ни позволява да влезем в еврозоната, фокусирано е върху доходите с много сериозни капиталови инвестиции, които да позволят добър икономически растеж догодина", заяви Василев.

(Не)коалицията отново реши да акцентира на съгласието между трите партии - редом до него застанаха Теменужка Петкова от ГЕРБ и Йордан Цонев от ДПС като тримата взаимно си размениха благодарности за "историческия бюджет" (по Йордан Цонев).

"Основното е, че за първи път всички капиталови разходи, разход по разход, са описани - както националните, така и общинските. За първи път от 3 г. имаме бюджет, който беше приет в годината, в която трябва да се изпълнява, което ще даде възможност и на общините, и на бизнеса да планират нормално, и ще даде сигурност на всички граждани как ще се развива държавата и икономиката", доволен е Василев.

Министърът отхвърли и опасенията на хазартния бизнес, че промените ще доведат до съкращения в сектора. Той призна, че таксите са вдигнати между 2 и 4 пъти, но не мисли, че ще види хора от хазартния бизнес да излизат на трудовата борса.

Той не вижда проблем и в разминаванията с ДБ по темата с договорите за строителство.

"Основните ни разминавания бяха по параграф 3, който регулира максималната цена на тока за небитови потребители. Това е важно да остане, тъй като ако нямаме максимална цена, това може да отключи наново инфлацията. При тях имаше виждане, че не е добре да се взимат част от печалбите на ВЕИ производителите, но за нас е важно инфлацията да е стабилна", подчерта Василев.

Не виждам причина за вето на бюджета, каза министърът.