Асен Василев: Данъчните закони няма да бъдат изтеглени

Новини
18:20 - 29 Септември 2023
3312
Асен Василев: Данъчните закони няма да бъдат изтеглени

„Министерството на финансите е публикувало данъчните закони с 20% ставка. Данъчните закони няма да бъдат изтеглени, ставката няма да бъде променена на 9%. Водим разговори с бранша за изсветляване на бизнеса.

Тези разговори са в няколко посоки, от бранша предложиха 7-8 предложения, очаквам ги в писмен вид”, заяви финансовият министър Асен Василев по време на брифинг в Министерски съвет, след приключване на извънредното заседание във връзка с териториалните планове.

Василев представи някои от идеите си: "всяко заведение да има ПОС терминал и да има глоба за онези, които нямат такъв. Сред другите идеи са да не се плаща сметката, ако няма издаден касов бон, да не се осигуряват служители на половин работен ден, освен, ако не са учащи или нямат втора работа, да се вдигне осигурителната ставка, каза финансовият министър.

По повод протестите на енергетиците Василев каза, че е приет стратегически документ. „Правителството прие Плана за справедлив преход. Този план ще бъде изпратен на ЕК утре. Това е буквално крайният срок, за да не загубим финансирането. Миналата година загубихме над 100 млн., защото Планът не беше изпратен”.

Василев обясни, че първоначално е обмислено тези планове да бъдат изпратени към 30 септември 2022 г., но служебните кабинети не са изпратили плановете. "Редовният кабинет успя да проведе обществени обсъждания", каза Василев. "Единственият липсващ елемент от този план беше, ако хора искат да напуснат, да имат пакети, с които могат да го направят. Стандартните пакети са 24-месечни. В България те могат да бъдат до 36 месеца. Един подобен пакет би бил около 140-150 000 лв. на човек", уточни той.

„С Плана за възстановяване, с Плана за справедлив преход и съфинансиране от бюджета целим хората да запазят доходите си, да се привлекат достатъчно инвеститори и да се завърши една програма, която ще отнеме 10 г. Целият регион на мините да се рекултивира, за да стане нормален за индустриална дейност. За земеделска дейност ще отнеме няколко десетилетия”, каза още финансовият министър.