Асен Василев иска кабинет тип Марио Драги

Нямаме доверие на ГЕРБ, не участваме в свирени мачове, заяви ексминистърът

Новини
19:00 - 11 Септември 2024
1767
Асен Василев иска кабинет тип Марио Драги

ПП-ДБ няма да участва в предварително уговорени мачове. Формулата за управление, която ние е предлагаме е кабинет тип Марио Драги, където премиерът е равноотдалечен и има свободата да избира екипа си. Това заяви пред БиТиВи съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев.

Бившият финансов министър отбеляза, че ПП-ДБ е коалицията, съставила единствените две редовни правителства в последните години. По думите му заради участието в тези управления обаче ПП-ДБ са претърпели електорални щети.

Той подчерта, че заради участието си в сглобката коалицията е загубила близо 300 000 гласа на последните избори. Депутатът отдаде загубата на гласове и на очернящата кампания срещу ПП-ДБ.

Василев отбеляза, че кабинетът Денков е изпълнявал програмата на ПП-ДБ и е спазвал ангажиментите по ПВУ. Той поясни, че са приети 60 от 62 закона, необходими за второто плащане по ПВУ. Според него последните две мерки, правилата за антикорупционната комисия и защитата на лица, подаващи сигнали, са умишлени спирани от ГЕРБ и ДПС.

Той коментира и думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано днес обяви, че подава ръка на партиите от сглобката, за да се търси вариант на управление след изборите. Борисов включи като бъдещи партньори и БСП, и "Има такъв народ".

Нямаме никакво доверие на ГЕРБ. Ние предложихме подобен на френския или италианския вариант – човек, който е равноотдалечен, който има голям статут и може да сглоби вариант за правителство, който да движи България напред.

В отговор на думи на водещата Цветанка Ризова,
че и преди сглобката от "Продължаваме промяната" са говорили по подобен начин, а след това са управлявали заедно с ГЕРБ, Василев заяви: "Когато стана сглобката, правителството беше наше, премиерът беше наш и те ни подкрепиха".

По думите му влизането в Еврозоната не е мираж. Тази есен ще покрием и критерия за инфлация. Входната дата – 1 юли догодина, увери Асен Василев.