Асен Василев излъга: Без русофили в листите. Но децата им може

Щерката на рублофила Юрий Козлов кацна вместо него в списъците на "Промяната"

Политика
17:00 - 31 Август 2022
9389
Асен Василев излъга: Без русофили в листите. Но децата им може

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев многократно даде заявки, че изразявали колебливи позиции по отношение на Русия досега в парламентарната група на ПП повече няма да имат досег до Народното събрание и ще бъдат отстранени от листите. Василев потвърди намерението си и пред репортер на Lupa.bg малко след встъпването на новия служебен кабинет на Гълъб Донев. Каква обаче е истината? 

Двама депутати от предишния състав на ПГ на ПП гласуваха с "въздържали се" срещу налагането на санкциите срещу Москва заради инвазията на РФ в Украйна. Това бяха Константин Бачийски (настоящ първенец в листата на формацията за Бургас), лидер на Средна европейска класа, и Юрий Козлов. 

Според официалната биография на другия рублофил - Козлов, който бе издигнат като подгласник на водача за изборите в София-област, е филолог по образование и работи като учител. "Той иска да работи активно за изкореняването на корупцията, премахването на явлението “работещи – бедни”, получаването на достойни пенсии от всички пенсионери и върховенство на закона. “За мен “Продължаваме Промяната” е вяра и надежда за по-добро бъдеще за България”, казва въпросният при представянето си за вота миналия ноември. 

Сега не той, а дъщеря му Мариета Юриева Козлова се озова в листата на ПП за София-област, сочи справка на медията ни. 

Явно баща й вече се смята за компрометиран като част от петата колона на Русия в "Промяната", но дъщерята е допустим фактор в редиците на Василев, който иначе бе флагман на антикремълската реторика в родната политика през последните месеци от началото на войната и едностранно секналите доставки на газ към страната ни, въпреки изпълнението на договорните условия с "Газпром". 

За времето, в което Юрий Козлов бе депутат, единствените му законодателни инициативи включват подписа му под проекта на "Промяната" за нов закон за КПКОНПИ и парафа му под предложението за разискване в пленарната зала на казуса със срива на "Български пощи" през пролетта. Той е и автор на... три въпроса към предишните министри - два от тях към тогавашния МРРБ шеф Гроздан Караджов и един към ексшефа на земеделието Иван Иванов.

Бурната му парламентарна дейност сега може да бъде наследена от дъщеря му срещу разписка от около 8000 лева на месец заплата.