Асен Василев изригна: Двете правителства на Румен Радев не са свършили работа за 1 стотинка!

Стотици милиони евросредства били загубени заради безхаберието на доскорошните управляващи

Новини
19:33 - 20 Юли 2023
5465
Асен Василев изригна: Двете правителства на Румен Радев не са свършили работа за 1 стотинка!

Министърът на финансите Асен Василев обяви, че двете служебни правителства на президента Румен Радев, които управляваха страната от началото на август 2022 г. до 6 юни 2023 г, не са "свършили работа за една стотинка" по отношение на териториалните планове за справедлив преход на трите въглищни региона Стара Загора, Перник и Кюстендил. Заради тяхната немарливост България е загубила 97 млн. евро през 2022 г., осигурени от Европейския съюз за транформация на трите региона, включително за осигуряване на алтернативна заеност на работещите там.

По думите на Василев това е единствената загуба от на средства от еврофондовете за миналата година. Той беше изслушан в Комисията по въпросите на Европейския съюз в парламента във връзка с напредъка на оперативните програми, съфинансирани със средствата на ЕС, Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и управление на риска от загуба на евросредства.

На въпрос от депутата от ГЕРБ Галя Желязкова каква е загубата на средства за миналата година по оперативните програми, в които големият дял от съфинансирането е от ЕС, а останалата е от държавния бюджет, финансовият министър каза, че загуба има само във ВиК сектора, но тя е включена в справката за тази година.

Василев допълни критиката си към служебните кабинети по отношение на териториалните планове за справедлив преход, а именно, че нито е говорено с хората в трите въглищни региона, нито е направена необходимата стратегия за развитието им за усвояване на средствата по плановете. От това бездействие имало опасност да се загубят около 860 млн. евро финансиране от ЕС. Увери обаче, че срещите и обсъжданията с кметовете по места са започнали и ще приключат в края на август 2023 г. и идейните проекти ще бъдат завършени и приети до края на годината.

По отношение на средствата по оперативните програми, които трябва да бъдат разпределени до края на годината, Василев уточни, че 556 млн. евро са под риск, от които 188 млн. евро по оперативна програма "Транспорт", около 150 млн. евро по оперативна програма "Околна среда", 126 млн. евро по "Региони в растеж" и др. Обясни, че направена инвентаризация е установила и къде има заместващи проекти, които могат да бъдат използвани.

По отношение на парите по новите оперативните програми (за периода 2021-2027 г.) има риск в сектор "Земеделие", защото директните плащания на площ са започнали през май, което поставяло под риск всички плащания към земеделците. Според него има риск и за изплащане на средства за малки проекти, като общият размер е на стойност 50 млн. евро.

В отговор на въпрос на Деница Симеонова от "Продължаваме промяната - Демократична България", която попита дали България ще успее да получи втория транш по ПВУ в размер на 724 млн. евро, финансовият министър уточни, че в момента предоговарят изплащането на средства на няколко етапа, така че парите да могат да бъдат усвоени.

"От всички 66 мерки, които трябваше да бъдат изпълнени до декември 2022 г. от служебното правителство, ние заварихме изпълнени само 33 мерки", уточни Василев и посочи: "16 от тези 33 мерки са свързани със законопроекти, 12 са внесени в Народното събрание и се движат с различно темпо и ще бъдат приети до края на септември, 3 мерки ще бъдат изпълнени тази седмица с гласувания на Народното събрание, 3 мерки са свързани с финализиране на законопроекти. Има и един приет законопроект, който обаче не отговаря на изискванията и трябва да бъде отворен и преразгледан отново."