Асен Василев към кабинета: Не изнасилвайте бюджетните процедури!

Ако гласуваме на 1-о четене бюджет 2022, всички партии ще внесат безконтролни идеи за разходи, предупреди ексминистърът

Новини
13:34 - 29 Ноември 2022
1735
Асен Василев към кабинета: Не изнасилвайте бюджетните процедури!

Това че сте излъгали през август, не ви оправдава да не вкарате закон за бюджета. Незипълнението на тази задача ще доведе до тежки последици догодина, предупреди съпредседателят на ПП Асен Василев от парламентарната трибуна.

Бившият финансов министър уточни, че при невнасянето на нов бюджет, тежките последици ще са по няколко линии. Шансовете за влизане в еврозоната без бюджет за 2023 са нула, предупреди Василев. Второ – шансовете да излезете на външни, дори вътрешни пазари, да наберете дългово финансиране без одобрен бюджет не са добри и даже да се изпълни дълговото финансиране, това ще стане при много по-лоши лихвени проценти. Това е като да идете в банката и да кажете – нямам бизнес план, но ми дайте кредит.

Третото и най-тежко като проблем събитие, коегто ще се случи  и Нинова даде заявка, че между 1 и 2 четене всички ПГ ще внесат предложения за разходи. Но тъй като това не е бюджетна процедура, те нито ще бъдат остойностени, защото няма число в удължителния закон, нито ще бъдат остойностени правилно приходите, нито ще има заложено бюджетно салдо.Т.е. няма заложен дефицит, с който НС да се съобразява. Между 1 и 2 четене ще се развихри безконтролно предложения за разходи, но не са остойностени с приходи и няма основното оръжие  - да не се пипа бюджетното салдо.

Ако гласуваме днес на 1 четене, вие нямате право да го изтеглите от НС. През удължителния бюджет има редица смислени политики, но няма как, те трябва да минат през през най-различни закони, с изнасилване на бюджетния процес, отсече Василев.  

Това е обяснение, защо част от мерките ние не сме внесли през друго законодателство, а искахме нормална бюджетна процедура. Искахме да бъдат остойностени, да видим, че бюджетът може да го понесе. Колеги, не е късно, изтеглете го преди да бъде приет на първо гласуване и вкарайте истински бюджет. Ако не вкарате истински бюджет, това, което ще трябва да работите първо полугодие следваща година е да обяснявате какви разходи откъде са дошли, после да търсите приходи, без да имате нормална рамка и не на последно място – трябва да има един нормален разчет какво се случва до края на годината. 

Снимки: Агнес Методиева