Асен Василев: Не прехвърчат искри между кабинета и президента

Новини
14:20 - 17 Февруари 2022
2251
Асен Василев: Не прехвърчат искри между кабинета и президента

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев не вижда напрежение в отношенията между кабинета и президента Румен Радев:

"Честно казано, аз в това не виждам прехвърчане на искри. Разбирам президента. Той съвсем ясно отразява това, което и всички хора казват. Колкото по-бързо тези проблеми се разрешат, толкова по-добре за България и ние работим изключително бързо в тази посока".

Той даде пример с компенсациите заради високите цени на енергийните източници - по схемата за небитови потребители вече текат разплащания, а в момента се работи за намиране на решение за битовите потребители.

Василев коментира и обвиненията на главния прокурор и парламентарната опозиция, че намаляването на бюджета за прокуратурата е опит за политически натиск.

"България има най-големия бюджет за съдебна власт като процент от Брутния вътрешен продукт в целия Европейския съюз. При нас е 0,7% от БВП.

Средно за Европейския съюз е 0,3% от БВП. Няма политически натиск.  Това, че парламентът е взел такова решение, разбира се, е право на парламента".

Василев заяви, че посещението му в САЩ е било свързано с енергийната сигурност на страната предвид ситуацията около Украйна.

Вицепремиерът дойде в парламента, за да обсъди бюджета с представители на управляващата коалиция преди заседанието на Бюджетната комисия, насрочено за днес следобяд.