Асен Василев пое поста на финансов министър от Валери Белчев

Не се предвижда отлагане на приемането на България в еврозоната

Новини
19:01 - 13 Декември 2021
2035
Асен Василев пое поста на финансов министър от Валери Белчев

Държавата е с над 500 милиона лева бюджетен излишък към края на ноември и се движим много по-добре, отколкото с актуализацията на бюджета беше предвидено, каза пред журналисти новоизбраният министър на финансите и вицепремиер Асен Василев, след като пое поста от служебния министър Валери Белчев.

Поемаме държавата в добро състояние, но ни чака много работа, защото има политики, които сме съгласували с коалиционните партньори. Разбрали сме се през юни да има актуализация на бюджета, като цяло чакаме икономиката да върви напред и да има бързо възстановяване от кризата, посочи Василев.

Най-накрая, след повече от половин година, имаме редовно правителство. Преди има-няма три месеца Асен Василев ми връчи ключа на министерството и за мен беше огромно предизвикателство, защото той постави високи стандарти, каза Белчев.

За мен беше важно да запазя структурата на ведомството стабилна, както и да запазя темпа на работа.

Нещата трябваше да са по-прости и обвързани с подготовката на изборите, но се наложи да поема други задачи - да осигурим средства за казуси като ковид пандемията, помощи за бизнеса, за тестове за децата и за други кризи в различни сектори. Бюджетът беше изготвен с изискванията на закона в хипотезата, че по една или друга причина няма редовно правителство, каза Белчев.

За щастие, не се стигна дотам да няма правителство, и вчера оттеглихме нашето предложение за бюджет за следващата година, но се надявам да послужи за база на новия бюджет, коментира Валери Белчев. Поех поста от най-успешния досега финансов министър и с удоволствие му връщам ключа на министерството, каза служебният министър.

Не се предвижда отлагане на приемането на България в еврозоната.

На 1 януари 2024 г. ние трябва да имаме техническа готовност за приемане на еврото. Преди това е нужно да има широка дискусия с неправителствения сектор и бизнеса. Ние имаме техническа готовност за приемане в Шенген от десетина години, но все още не сме приети, най-вече заради проблемите в правосъдието, каза Асен Василев.