Асен Василев призна: Започнах да работя в осми клас

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" изкарал първите си пари за море едва на 15

Политика
13:55 - 28 Септември 2022
5652
Асен Василев призна: Започнах да работя в осми клас

Бившият вицепремиер и настоящ съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев призна, че трудовите си навици е изградил още като тийнейджър в родния Хасково. В интервю за популярен сред младите предприемачи и криптотърсачи подкаст Василев разкри, че е започнал да работи за пръв път едва на 15-годишна възраст и изрази мнение, че финансовата грамотност на подрастващите се добива предимно с натрупването на личен опит. 

"Много важно е всеки да има базисна финансова грамотност, за да може да си прави месечния бюджет и да го управлява и да добие активи като кола, апартамент. Много е важно да не се влиза в капана на бързите кредити, защото се излиза трудно от него. Добре е младите хора да разполагат със средства, които да знаят как да управляват. 

Лично аз започнах да работя около 8-и и 9-и клас. Моите родители ми казаха: "Имаш вкъщи осигурена храна, покрив. Ако искаш на море, ще трябва да работиш за това. И така около месец-месец и половина работих, за да ги изкарам и после, разбира се, с удоволствие ги изхарчих. Голяма част от финансовата грамотност е да се научи, че за парите се работи, а не растат по дърветата", коментира Василев. По думите му изграждането на трудови навици в гимназиална възраст дисциплинира здраво. 

В интервюто той обяснява още, че не вижда причини България да отлага пълноправното си членство в Еврозоната, като напомня, че макар и малки и фиксирани, страната непрекъснато плаща комисиони за непрестанния обмен на стоки и съответно, разплащането на евро и лева в експорт и импорт. Според него за обезличаване на лева е неправилно да се говори от гледна точка на факта, че страната отдавна е във валутен борд. И изразява категорично становище, че колкото по-рано приеме еврото за валута и спре да чака решенията на ЕЦБ от чакалнята, толкова по-добре за всички - и за гражданите, и за бизнеса. 

Дали скоро ще се пукне т.нар. имотен балон у нас обаче Василев не се наема да предполага. Според него по-скоро срив на цените като през 2008 г. след рухването на Леман Брадърс и глобална икономическа криза няма да последва. Очаква обаче да има плавно затихване на бурния ръст на цените на имотния пазар. 

В едно от редките си специализирани интервюта напоследък, Василев е помолен да изрази и мнение около регулацията на криптовалутите у нас и в ЕС. 

"Ние сме в европейските регулации изцяло по отношение на криптовалутите. Според мен обаче биткойн трябва да се третира като валута, а не като инвестиционен механизъм така, че да се впише в съответните данъчни политики. България, освен това, разполага с свой ключов актив -  единната разплащателна система "Борика", казва той. И разкрива, че докато е бил начело на финансовото министерство, е водил разговори с големи играчи в криптопространството как тя може да стане койн-ту-фиат система (т.е. биткойните да се разглеждат също като законно разплащателно средство или фиатни пари, каквито са и доларът, и еврото - б.р.)

"Биткойнът обаче не е обезпечен с политически мощ зад себе си и по чисто регулаторни причини може да се превърне в изключително рисков. Затова не съм фен", обяснява още Асен Василев. По думите му блокчейн технологията ще остане, както и прогнозира, че предстои транзит на еврото и долара към виртуални валути, което ще създаде и конкуренция за останалите криптовалути. 

"Ако приемем, че криптопространството е новата златна треска, ние да подсигурим кирките и лопатите за това", обясни нагледно Василев. 

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" гледа внимателно сигналите от китайската икономика и европейските действия през зимата от гледна точка на проблемите с енергийните доставки по отношение на прогнозата му за глобалния икономически тренд. Василев смята, че двете гигантски икономики ще се справят само със забавяния и е възможно до рецесия изобщо да не се стигне. 

"Политиката, която Китай дълги години води, е без авантюри като тези на Русия спрямо Украйна или Грузия и планира за 20-30 години напред", коментира Василев по повод обтегнатите отношения между Пекин и Тайпе. И не смята, че до въоръжен конфликт може да се стигне в този регион от Далечния Изток.