Асен Василев: Ще видим какво ще стане наесен

Новини
20:42 - 20 Май 2022
4897
Асен Василев: Ще видим какво ще стане наесен

През септември ще видим дали ще има по-високи нива на инфлацията. Чакаме поне около 1 млн. семейства да се възползват от мярката за най-ниския клас горива – бензин и дизел без добавки. Скъпите автомобили няма да се възползват от тази отстъпка. Тази мярка настина е насочена към уязвимите групи от населението. Това заяви пред бТВ финансовият министър Асен Василев.

В НОИ дефицитът ще се увеличи малко, но ще се върне около 50 на 50 – 50% самофинансиране, 50% финансиране от бюджета, което не е много устойчиво във времето, но това имаме от началото на пенсионната система в България, обяви още вицепремиерът.

Дългът към момента спрямо началото на годината намаля, до края на годината се очаква да остане както е в разчета до момента. Увеличение не се предвижда. Вследствие на инфлацията на повишение на приходите и държавата реално казва, част от тези приходи няма да ги съберем, а ще ги върнем към най-нуждаещите се, подчерта Василев.

Средногодишната инфлация е малко над 10%, това е, което предвиждаме и сега при новата бюджетна процедура. Тези високи стойности, които видяхме март и април, първо бяха очаквани донякъде. Голямата въпросителна е, че инфлацията идва от храни транспорт, облекла и обувки. Ако ме питате дали ще достигнем по-високи нива, това ще го видим през септември, първо трябва да видим какво ще стане с храните. През лятото не очакваме драматични движения в цените на храните, ще видим какво ще се случи през есента, добави Василев.

Допълнителен дълг след този от февруари месец не се предвижда, каза още финансовият министър. Радев и ние имаме обща позиция за подпомагане на най-уязвимите хора в държавата. Мисля, че и президентът това, което каза е, че това са много добри намерения и нека да ги видим в законодателството.