Асен Василев: В бюджета дупка няма

Разберете, че въглищата са минало, каза още бившият финансов министър

Новини
17:49 - 27 Април 2024
1954
Асен Василев: В бюджета дупка няма

В бюджета дупка няма! За това беше категоричен съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. 

"Това, което оставихме на служебния кабинет, е изпълнение на данъците по план-график. Разходите бяха по-ниски. Бюджетът е на излишък в края на март. Допълнителните разходи, които се правят, трябва да могат да бъдат направени или на база на резерви в бюджета, или на база намаление на други разходи", добави той.

Василев даде да се разбере, че въглищата са минало. "На въглища няма как да се работи повече - това е истината. Хората в мините в Раднево ги лъжат, че въглищата имат бъдеще. Преди казах, че пазарът ще изхвърли мините и въглищата, и това вече се случи", уточни той. 

"Миньорите трябва да са наясно, че икономическите условия в Европа се променят със Зелената сделка. Много е вероятно мините да не могат да работят толкова дълго и да трябва да се направи преход. За това нещо имаше заложени средства в ПВУ, които в момента са блокирани, тъй като не е приета енергийната карта", коментира още съпредседателят на "Продължаваме промяната".

"Преди всички избори, идват едни хора и се опитват да залъгват миньорите, хората от Раднево. И мен ме болеше онзи ден в зала, като виждам, че това е поредната "пиратка, която се хвърля" от ГЕРБ и ДПС, за да могат на изборите да кажат, че се грижат. Сега въпросът е да подлъжат хората преди изборите. Ние, обаче, решихме, че ще действаме прнципно и няма да обещаваме неща, които не могат да се изпълнят", каза на свой ред Кирил Петков.