АстраЗенека: Ваксината ни е безопасна

Фармацевтичната компания съобщи, че е извършила проучване, което не е показало сведения за увеличен риск от образуване на кръвни съсиреци след употребата й

Новини
09:09 - 15 Март 2021
2446
АстраЗенека: Ваксината ни е безопасна

Фармацевтичната компания АстраЗенека съобщи, че е извършила проучване на хората, на които е поставена ваксината й срещу КОВИД-19, което не е показало сведения за увеличен риск от образуване на кръвни съсиреци след употребата й, предаде "Ройтерс". Проучването е било извършено по отношение на 17 милиона души, ваксинирани в Европейския съюз и Обединеното кралство.

"Внимателно проучване на всички налични данни за безопасност при над 17 милиона души, ваксинирани в Европейския съюз и Обединеното кралство с ваксината на АстраЗенека срещу КОВИД-19, не е показало никакви данни за увеличен риск от белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения в никоя от определените възрастови групи, пол, партида или в която и да било конкретна страна", се казва в съобщението на компанията.

Новината идва на фона на действията на Дания, Норвегия и Исландия, чиито правителства спряха употребата на ваксината заради съмнения около случаи на кръвни съсиреци, а Австрия преустанови употребата на определена партида миналата седмица, докато тече разследване на смърт поради смущения в коагулацията.

В неделя Ирландия същовременно спря ваксината на АстраЗенека като "предпазна мярка". В петък България също спря употребата на ваксината на АстраЗенека, докато се изяснят причините за смъртен случай след поставянето й.

Фармацевтичната компания обяви, че се провеждат допълнителни тестове от нея и от европейските здравни власти и никой от повторните тестове не е показал причини за безпокойство.

"Няма никакви потвърдени проблеми, свързани с която и да било от партидите на ваксината в Европа и останалия свят," заявява компанията.