Астрономи откриха мрежа , която свързва цялата Вселена

Нишки се преплитат навсякъде в Космоса

Мистика
10:31 - 29 Септември 2023
27853
Астрономи откриха мрежа, която свързва цялата Вселена

Огромната и мистериозна мрежа от нишки, която преплита и свързва цялата Вселена, най-накрая е открита от астрономите. Дълго време тази невидима структура остава скрита, но последните открития хвърлят светлина върху тази удивителна мистерия на космоса. Изследването е публикувано в списание Nature Astronomy.

В тъмните части на междугалактичното пространство, където тъмнината изглежда безгранична, астрономите са засекли слабото сияние на тези нишки, които се простират на милиарди светлинни години през бездната на Вселената. Преди такива структури бяха открити само в близост до ярки обекти като квазари, но сега те се виждат в най-тъмните ъгли на нашата галактика.

Тези нишки, направени от тъмна материя, обхващат огромни разстояния във Вселената, свързвайки галактики, клъстери и други космически структури. Смята се, че по тези нишки тече водород, осигурявайки на галактиките нов материал за образуване на звезди.

Откриването на слабото сияние на този хладен дифузен водород е предизвикателство предвид ярките обекти във Вселената. Но откритието има огромно значение за астрономията и космологията, тъй като може да предостави информация за дългоочакваната тъмна материя и разширяването на Вселената.

„Космическата мрежа очертава архитектурата на нашата вселена“, казва астрофизикът Кристофър Мартин. „Тук се крие по-голямата част от нормалната(!) материя в нашата галактика и ни позволява да проследим местоположението на тъмната материя“.

За да открият тези слаби нишки, астрофизиците са разработили специален инструмент - Keck Cosmic Web Imager (KCWI), който може да извлече водороден блясък единствено от сложни фонови данни.

Изследователите извършват подробно моделиране и проучват областите на небето, където откриват нишките на тази космическа мрежа. Те използват ефекта на червеното отместване, който им позволява да създадат триизмерна карта на водородното сияние на разстояния от 10-12 милиарда светлинни години.

Това е времето в историята на Вселената, когато тя едва се е формирала след Големия взрив. Това откритие позволява да се разбере по-добре еволюцията и развитието на нашата Вселена, както и процесите, довели до образуването на първите звезди и черни дупки.