Атаката на ГЕРБ-СДС срещу Терзиев продължава: Наследникът на ДС стопира изграждането на Мемориала на загиналите войници

Спряхте парите на медицинските сестри, заложихте на районни кметове-измамници, твърдят от партията

Новини
22:20 - 02 Юли 2024
5896
Атаката на ГЕРБ-СДС срещу Терзиев продължава: Наследникът на ДС стопира изграждането на Мемориала на загиналите войници

"С решение, лично подписано от кмета на София Васил Терзиев, се спира проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Той е дълго чакан от наследниците на загиналите за Освобождението и обединението на България. Поколения българи чакат възстановяването на нашата памет, унищожена от безродните комунисти, наследници, на които днес виждаме в управата на столицата ни. Това е обидно!" - това се казва в позиция на общинските съветници от ГЕРБ-СДС по повод скандалната информация, че кметът на София Васил Терзиев е спрял проектът за изграждането на Мемориала.

В позицията се припомня, че процедурата по възстановяването на Мемориала бе инициирана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов чрез Изпълнителната комисия на партията и в последствие подкрепена единодушно от общинските съветници на ГЕРБ.

Каква е хронологията: През 2014 г. Столичният общински съвет (СОС) взе решение за възстановяването на Мемориала и демонтиране на останалите фигури от социалистическия паметник. През 2017 г. бе възстановен и открит с церемония бронзовият лъв, част от мемориала, по времето на кабинета "Борисов" 3. През 2023 г. започна общественото обсъждане, организирано от експертен съвет, включващ и представители на професионалните организации, а в последствие и проектът бе съгласуван с всички държавни институции. Преди месец бе избран победител в конкурса.

“Месец по-късно Васил Терзиев спира проекта с абсурдна и обидна аргументация, уронваща името на предците ни”, се казва още в позицията на ГЕРБ-СДС.

Общинските съветници подчертават, че са силно възмутени от доводите за отказ на кмета на София, подчертавайки с недоумение написаното от самия Васил Терзиев:

"В съвремието паркът на НДК е утвърдено място за социални контакти на предимно млади хора и място за фестивали и изложения. В близост е и детският кът и кино на открито. Всички тези дейности са в ярък дисонанс с експонирането на мемориала във вида, в който е бил изграден.

Липсата на адекватно вписване в съществуващата градска среда нарушава светостта му. В тази връзка се предлага преосмисляне на мястото, където да бъде издигнат достоен мемориал с нов прочит, където могат да се провеждат чествания и да се отдаде наистина почит с вечен огън и далеч от градският шум, където можем да помълчим и да благодарим на тези хиляди жертви, отдали живота си за нас."

"Наследниците на ДС и комунистите явно искат да набутат паметника, символ на героичните подвизи на Първи и Шести пехотен полк, в някой краен и тъмен ъгъл, така както са го правили години наред, избивайки и потискайки военните, интелигенцията и българския дух", пишат още от ГЕРБ-СДС.

Общинските съветници искат оставката на кмета на София от Продължаваме промяната – Демократична България – Спаси София с мотива, че за само 9 месеца на власт Васил Терзиев прави гаф след гаф.

"Спряхте парите на медицинските сестри, заложихте на районни кметове-измамници, реорганизирахте центъра на столицата без обществено обсъждане – това не Ви стигна и сега се гаврите с паметта на всички знайни и незнайни борци, дали живота си за България!"

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС завършват позицията си, чрез която категорично се противопоставят на действията на кмета на София Васил Терзиев, с думите: "Ще предприемем всички нужни мерки, за да не позволим червените наследници да затриват паметта ни!"