Атаката в Газа : Децата играеха футбол , чуха сирените, но не успяха да избягат

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обеща да отоговри на удара на "Хизбула", от групировката отричат да са виновни

Новини
20:20 - 28 Юли 2024
1648
Атаката в Газа: Децата играеха футбол, чуха сирените, но не успяха да избягат

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обеща, че армията няма да остави без отговор удара по село в Голанските възвишения. Той заяви, че ливанското движение „Хизбула“ ще плати „висока цена“. 

12 деца и младежи загинаха при ракетен удар в окупираните от Израел Голански възвишения. Ракетата е поразила спортно игрище, докато децата играели футбол.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант също обеща „тежък удар по врага“ в отговор на нападението. Той заяви това в разговор с духовния лидер на израелската общност на друзите, съобщи The Times of Israel.

„Хизбула” отрича да има общо с атаката, но според Тел Авив, има неоспорими доказателства, че нападението е дело именно на ливанската групировка. Районът по северната граница на Израел- тази с Ливан, е обект на обстрел и от двете страни, след атаките на Хамас от 7 октомври. Нападението от последните часове засили опасенията от пълномащабен конфликт между Тел Авив и „Хизбула”.

Отговорът не закъсня - израелската армия нанесе серия от въздушни удари по цели на групировката рано тази сутрин. Загиналите деца и младежи са от общността на друзите - арабскоговоряща eтническа група.

В събота Северен Израел беше подложен на силен обстрел от Ливан. Според израелската армия един от снарядите е паднал върху футболно игрище, на което е имало деца. Дванадесет души на възраст между 10 и 20 години са убити, а десетки са ранени. Израел обвини Ливан и „Хизбула“, а ЦАХАЛ обеща „суров отговор“. Твърди се, че на футболното игрище е паднал снаряд Falaq-1 иранско производство, който се използва само от „Хизбула“. Самото движение отрича да е замесено, а ливанското правителство осъди нападенията срещу цивилни граждани. 

"Децата играеха футбол, чуха сирените за опасност и побягнаха към бомбоубежището. Отне им може би около 15 секунди, но не успяха да стигнат до там, защото ракетата падна точно между игрището и укритието. Това е участък от около 10 метра. На игрището имаше много хора, повечето загинаха", разказа очевидецът Мурхаф Абу Салех.

„Който изстрелва такава ракета към застроена територия, цели да убие цивилни, да убие деца”, посочи началникът на Генералния щаб на Израелската армия Херци Халеви.

По-късно израелският министър-председател се завърна от пътуването си до САЩ и бързо се отправи към заседание на кабинета по сигурността.