Аталанта прати Болоня и Юве в Шампионската лига

Бергамаските отчаяха Рома

Спорт
11:21 - 13 Май 2024
1688
Аталанта прати Болоня и Юве в Шампионската лига

Аталанта записа изключително важен домакински успех с 2:1 над Рома в ключов сблъсък от 36-ия кръг на Серия "А". По този начин бергамаските сериозно увеличиха шансовете си да се класират за Шампионската лига и същевременно осигуриха участието на Болоня и Ювентус в турнира.

Големият герой за „нерадзурите“ в този мач се казва Шарле Де Кетеларе, който отбеляза и двете попадения за своя тим, и то в рамките на едва три минути. В 18-ата нападателят откри резултата с хубав шут след асистенция на Скамака. Само две минути по-късно Тюн Копмайнерс комбинира именно с италианския национал, след което нахлу в наказателното поле и пред погледа на Миле Швилар пусна топката към Де Кетеларе, който се разписа за втори път в опразнената врата.

До края на първата част домакините продължиха да доминират, но без да оползотворят последвалите си възможности за още голове, включително две греди на Де Кетеларе и Копмайнерс. Подобна беше ситуацията и в началото на второто полувреме, за да се стигне до 66-ата минута, когато „вълците“ стигнаха до дузпа след нарушение на Мартен де Роон срещу резервата Тами Ейбрахам. Капитанът Лоренцо Пелегрини не сгреши от бялата точка и намали изоставането на гостите. Последваха силни минути за тях, но те така и не стигнаха до изравнително попадение. Вместо това в последните минути бергамаските имаха положения за трети гол, като Копмайнерс дори пропусна да отбележи на празна врата, но така или иначе именно те се поздравиха с крайния успех.

С четвъртата си поредна шампионатна победа Аталанта се откъсна на петата позиция в класирането с актив от 63 точки и един изигран мач по-малко в сравнение с Рома, чийто състав остава на шестото място с 60 пункта след петия си пореден двубой без победа във всички турнири. Това означава, че третият Болоня и четвъртият Ювентус, които са с по 67 точки, не могат да бъдат задминати от „вълците“, така че двата тима са сигурни участници в следващия сезон на Шампионската лига.