Аталанта свали Наполи от върха, Интер тресна Рома преди визитата на ЦСКА

Новият лидер в Серия "А" вече е Милан

Спорт
08:46 - 05 Декември 2021
1434
Аталанта свали Наполи от върха, Интер тресна Рома преди визитата на ЦСКА

Аталанта свали Наполи от върха в Серия А, след като спечели с 3:2 в изключително вълнуващ мач от 16-ия кръг на италианското първенство, в който имаше два обрата.

Аталанта поведе в резултата още в 7-ата минута, когато Дуван Сапата подаде към Руслан Малиновский, който вкара страхотен гол във вратата на Давид Оспина.

Аталанта можеше да удвои своята преднината в 23-ата минута, когато пред Дуван Сапата се откри отлична възможност, но той стреля в аут.

Давид Оспина направи добро спасяване в 27-ата минута, когато отрази опасен удар на Давиде Дзапакоста.

Наполи успя да изравни резултата в 40-ата минута. Първият удар на Пьотър Жиелински бе блокиран от защитник на Аталанта, но след това топката се върна в поляка, който не пропусна да вкара топката във вратата на Хуан Мусо.

Наполи успя да осъществи пълен обрат в 47-ата минута, когато Кевин Малкюи пусна отличен извеждащ пас към Дрис Мертенс, който изскочи от половината на домакините, излезе сам срещу Мусо и не пропусна да вкара във вратата му.

Аталанта можеше много бързо да изравни резултата в 52-ата минута, но след удара на Дуван Сапата топката се спря в левия стълб на вратата на Оспина.

Съдията Маурицио Мариани свири дузпа за Аталанта в 60-ата минута за игра с ръка на Марио Руи в наказателното поле на Наполи. Ситуацията бе преразгледана с ВАР и първоначалното решение на рефера бе отменено.

Давид Оспина демонстрира чудесен рефлекс в 65-ата минута, когато успя да спаси удар на Дуван Сапата.

Аталанта изравни резултата в 66-ата минута, когато Рафаел Толой подаде към Мерих Демирал, а той прати топката в мрежата на Оспина.

Аталанта осъществи втори пълен обрат в мача в 71-ата минута. Йосип Иличич подаде на Ремо Фройлер, който стреля много прецизно от границата на наказателното поле на Наполи и вкара топката в долния десен ъгъл на Давид Оспина.

Марио Руи отправи тежък удар от фал в 87-ата минута, но Хуан Мусо се намеси и боксира.

В добавеното време на мача удар на Марио Руи бе блокиран, а след това Андреа Петаня стреля над напречната греда в аут.

Малко по-рано Интер спечели категорично с 3:0 гостуването си на Рома от 16-ия кръг на Серия А. Воденият от Симоне Индзаги тим вкара три гола още преди почивката, с което до голяма степен реши мача в своя полза. Точни а успеха на „нерадзурите“ бяха Хакан Чалханоглу, Един Джеко и Дензел Дъмфрис.

Попадението на турския плеймейкър беше куриозно. Той успя да преодолее Руи Патрисио директно от ъглов удар.

След победата Интер е втори в класирането с актив от 37 точки, докато Рома заема петото място с 25.

Рома пропусна да поведе още в началните секунди. Николо Дзаниоло центрира към Елдор Шомурудов. Последва удар с глава, но не намери очертанията на вратата.

Четвърт час след първия съдийски сигнал Интер поведе с невероятен гол на Хакан Чалханоглу. Турският национал изпълни ъглов удар. Той завъртя топката технично и я прати директно в мрежата. Много на брой играчи се бяха скупчили във вратарското поле и Руи Патрисио не успя да реагира адекватно.

В 22-рата минута Един Джеко опита мощен шут от дистанция и не бе далеч от гола. В крайна сметка „нерадзурите“ не удвоиха преднината си в тази ситуация, ами го сториха секунди по-късно. В 24-тата минута Чалханоглу изведе именно Джеко в наказателното поле, а босненецът не пропусна за 2:0 в полза на гостите.

Интер продължи да натиска и в 39-ата минута нанесе трети удар. Дъмфрис засече центриране на Алесандро Бастони и направи резултата класически.

След почивката гостите понамалиха оборотите и бяха по-предпазливи, така че да не дадат шанс на Рома да навакса сериозното си изоставане.

Втората част започна в спокойно темпо без сериозни положения пред двете врати. Час игра след началото Индзаги беше принуден да направи принудителна смяна. На терена се появи Алексис Санчес, който замени контузилия се Анхел Корея.

В 82-рата минута Рома беше най-близо до почетен гол. Дзаниоло отправи опасен удар, но топката срещна външната страна на мрежата.

Малко след това Стефано Сенси пропусна да вкара четвърти гол във вратата на Руи Патрисио.

След тези мачове Наполи вече е трети в класирането с 36 точки, а Аталанта е четвърти с 34 точки, докато Интер е втори с 37 точки, а Милан е лидер с 38 точки.