Атанас Зафиров: БСП подкрепя Румен Радев, не ни е страх от нови проекти

Новини
19:44 - 06 Септември 2021
2863
Атанас Зафиров: БСП подкрепя Румен Радев, не ни е страх от нови проекти

БСП няма притеснения от новия политически проект около служебните министри Кирил Петков и Асен Василев. Засега той е само медиен. За да стане политически, трябва да видим политиките, които ще води, и лицата, които ще го представляват. Едва тогава можем да гадаем би ли привлякъл хора от левицата, от дясно или център. Пак повтарям - БСП няма притеснения от нови проекти, а и хората, за които ме питате, не са особено нови - основатели на партии, министри, хора с политическа биография", заяви Атанас Зафиров - депутат от левицата.

"През годините БСП е захранвала с кадри не един или два политически проекта. Общото между тях е, че или приключват безславно, или се връщат при нас. Затова, ако има такива хора, които агитират, е добре да се замислят за хоризонта и последиците от подобни действия. Иначе - всеки е свободен да участва във всякакви проекти, стига да отговарят на конституцията и законите на страната", допълни той.

"Очаквам от президента да бъде обединител на нацията и равноотдалечен от всички политически партии, било то нови, стари или виртуални. Аз съм гласувал и ще гласувам за президент с такова поведение. БСП има решение на своя Национален съвет за подкрепа, очакваме от г-н Радев да посочи формата за явяване, за да завършим
нашата процедура съгласно устава и традициите на нашата партия", заяви още Зафиров.

"В конституцията няма записан срок, в който президентът трябва да разпусне Народното събрание. Надявам се, че ще разполагаме с няколко дни, в които да успеем да приемем най-важното - актуализацията на държавния бюджет, за да дадем някакво спокойствие на българските граждани в условията на очертаващите се тежки есен и зима. Планът за възстановяване и устойчивост може да бъде внесен и от Министерския съвет. Разбира се, беше добре да мине и през НС, но явно няма политическа воля и време за това.

Всеки ден забавяне вече е рисков, затова по-добре не толкова добър план, отколкото никакъв. Не знам кои други закони визира президентът, но се страхувам, че тази конфигурация и тежките думи от последните дни между т.нар. партии на протеста вече не могат да родят нищо смислено. А имахме достатъчно време за всичко. БСП се опита да бъде гласът на разума в този парламент, но, за съжаление, не срещнахме подкрепа и съмишленици", сподели депутатът пред "24 часа".

"В комисиите БСП подкрепи и двата законопроекта и участвахме в тежките обсъждания на промените в Закона за НСО, аз самият гласувах “за” в комисията за контрол над службите. Що се отнася до гласуването на първо четене в зала - това беше една зле скалъпена провокация срещу БСП. При условие, че се знаеше публично от поне седмица, че точно тогава е заседанието на нашия колективен орган - Националния съвет, който трябваше да се произнесе по връщането на мандата. И точно тогава да удължиш работата на Народното събрание, за да съвпаднат двете неща - това си е чиста проба активно мероприятие и няма как да им се получи да ни вкарват в оправдателни режими. БСП подкрепя промените в закона, между двете четения ще направим нашите предложения, защото текстовете имат доста слабости, и, моля, не ни вкарвайте в такива евтини провокации. Що се отнася до заплахата срещу председателя на НС - това е много сериозно престъпление, поздравявам МВР за бързата реакция и се надявам виновните да получат най-строго наказание", заяви Зафиров.

"Няма никакво значение какво мисли която и да е партия или какъв е нашият партиен интерес - важното е да не създаваме допълнителни затруднения на изтерзания избирател. Три седмици гласуване, ако се стигне до балотаж, десетки милиони допълнително от хазната, очаквана ниска избирателна активност и окончателна делегитимация на политическите институции, COVID криза и допълнителен риск за здравето на българските граждани - това е неприемливо. Затова вот 2 в 1 наистина изглежда по-приемлив, въпреки слабостите, които и той носи. В крайна сметка датата ще бъде оповестена от президента, не сме се месили и не се месим в неговите решения.

Очаквам общ отлив на избиратели от всички партии поради явната неспособност да се отговори на реалните очаквания на обществото. И, да - като че ли най-много щети ще понесат новите три формации, защото те носят най-голямата вина за липсата на редовно правителство и работещ парламент. Очаквам в някаква степен и засилване на националистическия вот с оглед на задаващата се мигрантска криза, но дали това ще е достатъчно за прескачане на парламентарната бариера, предстои да видим", каза Атанас Зафиров.

"47-ото НС ще сформира правителство, надявам се в него да попаднат отговорни и мислещи народни представители, а партиите да са извлекли добра поука от двата неуспешни парламента. Шамарът, който се очаква да получат особено деструктивните политически сили от българския избирател, ще изиграе ролята на катализатор и стимул за бързи бъдещи действия. Времето за политически игрички, временни комисии за щяло и нещяло, празното дърдорене от парламентарната трибуна, разхождането на тоалети и прически по коридорите на парламента свърши. На ход са национално отговорните партии и политици.

МВР засега се справя успешно със засиления мигрантски натиск и все още няма нужда от разполагане на армейски части в района на държавната граница. Развитието на ситуацията в Афганистан обаче предполага в края на месеца и особено през октомври осезаемо увеличение на опитите за нелегално проникване на територията на страната на големи маси от хора. Част от тях ще опитват транзитно минаване в посока Западна Европа, но има реална опасност и част от тях да решат да останат на наша територия, като по този начин има риск от проникване на радикални елементи с неясни намерения.

На този етап няма реална заплаха за българските граждани, но темата отбрана и национална сигурност трябва да бъде категорично приоритизирана и деполитизирана от обществото. Преградно-защитното съоръжение наистина се нуждае от спешно почистване, ремонт в определени участъци и бъдещи по-сериозни грижи от страна на държавата. МВР и МО заявиха своите нужди от допълнително финансиране през актуализацията на бюджета и се надявам поне по тези въпроси да покажем единство и отговорност като нация", каза депутатът от БСП.

"Не е само чувство, че модернизацията на армията спира само до ВВС и сухопътните войски стават жертва на новите изтребители - фактите са такива. Затова ние, от БСП, винаги сме били за пропорционално разходване на средства по трите инвестиционни проекта - за ВВС, ВМС и Сухопътните войски. За съжаление, напълно сгрешеният подход в управлението на ГЕРБ по въпросите на отбраната доведе до това към днешна дата да имаме похарчени милиарди и нито един цялостно завършен инвестиционен проект", завърши той.