Атанас Зафиров поема кормилото на БСП

Всъщност замесниткът на Нинова ще е заема поста до септември, когато бъде избран нов председател на социалистите

Новини
14:20 - 15 Юни 2024
4639
Атанас Зафиров поема кормилото на БСП

Атанас Зафиров временно застава начело на БСП до есента, когато трябва да се проведе конгрес на партията, който да избере нов лидер на столетницата. Това реши Националният съвет на партията на заседание днес. Във вторник Корнелия Нинова подаде оставка заради "катастрофалните резултати" на партията на изборите миналата неделя. Късно снощи тя подаде оставка и на цялото Изпълнително бюро на партията.

Атанас Зафиров е зам.-председател на партията по коалиционна политика. 104 от членовете на Националния съвет одобриха кандидатурата му, 3-ма се въздържаха, нямаше против, предаде БГНЕС.

От днес стартира пълен цикъл отчет и избори в партията, който трябва да приключи до края на септември, а до 10 ноември ще се проведе пряк избор, предвижда хронограмата, предложена от Изпълнителното бюро. Допълнително ще бъде избрана комисията, която ще го проведе, и правилата, по които ще стане това. По-рано днес почти всички социалисти, пристигнали на заседанието на Националния съвет, се обединиха около идеята, че партията има нужда от промяна.

"Време е да затворим една срамна страница в историята на БСП", заяви Иван Таков, председател на столичната организация на БСП. В същото време Таков подчерта, че БСП не трябва да забравят какво се е случило, за да не повтаря грешките, които доведоха партията до едно идейно, организационно и електорално катастрофално състояние. "Оттук нататък трябва да се говори за обединение в лявото, да се говори за нови хора, за нови идеи, и да вървим напред, за да се върне БСП на полагащото й се място като първа политическа сила след време", каза той.

Ръководството начело с Нинова не е могло да направи това обединение и се надява следващото да го постигне. Таков заяви, че Нинова също така не може да подава оставка на цялото изпълнително бюро на партията. "След като е подала оставка още във вторник. Тя не е действащ председател и не знам как подава оставката на цялото бюро. Оставката е личен акт, който трябва да бъде направен индивидуално", подчерта той, добавяйки, че кандидатирането му за председател на БСП в момента не му е тема.

Георги Свиленски видя заговор срещу лидера на БСП Корнелия Нинова. По думите му свиканият за днес пленум на БСП, на който трябва да бъде избран изпълняващ функциите на председател на столетницата, след като Нинова подаде оставка заради слабите резултати на изборите, е замислен като превратаджийски. Според него обаче тези хора нямат морала да управляват държавата.

Националният съвет днес трябваше да избере временен председател между Кристиан Вигенин, Ирена Атанасова, Владимир Москов и Атанас Зафиров.

Свиленски обясни, че освен своята оставка Нинова вчера е подала оставката на цялото Изпълнително бюро, т.е. от днес всички зам.-председатели и членове на Изпълнителното бюро вече са в оставка. Част от Изпълнителното бюро обаче - "тримата заместник-председатели без Ирена Анастасова" - са се присъединили към част от хората, които наскоро поставиха искане за извънреден пленум. Сред тях бил и организационният секретар Борислав Гуцанов.

"Това са хората, които бяха най-близко до Нинова и нямаха морала, честта, да седнат очи в очи с нея и да изговорят всичките тези проблеми. А вчера, доколкото разбирам, са се събрали. Взели са решение да се присъединят към подписката на тези 63-ма или 64-ма души, които искат пленум и свикват пленум без материали, без документи, без анализи. Нали смисълът на пленума е да направи това, за което ще ме питате. Защо се стигна дотук?", попита Свиленски, който е член на Националния съвет на БСП и бе предложен да оглави парламентарната група на БСП в НС. Той отказа да посочи конкретни имена, за да "не става поредният политик от БСП, който говори срещу партията си". Беше категоричен обаче, че тези хора нямат морала да управляват партията. "Имаме информация, че някои от зам.-председателите на партията в оставка провеждат срещи, въпреки че не им е даден мандат за това", каза той пред БНТ.

По думите му това означава, че върху партията се оказва натиск. "Това, което Нинова успя за тези 8 г. да устои, да удържи, само 24 часа след подаване на нейната оставка... Оказа се, че доста хора искат да отворят портата. Тя каза "портата ще бъде отворена отвътре". Но се оказа, че има доста мераклии отвътре, които искат да отворят портата", каза той. "Някои хора просто избързаха. Те не можаха да преспят 24 часа с мисълта, че Нинова е подала оставка и столът на Нинова е свободен и се втурнаха всички някой да не изпревари другия. Знаете, когато корабът тръгне в някаква посока, кои бягат първи. Само, че като избягат първи, няма къде да се хванат, защото в открито море няма други кораби. Ето това ще се случи с поредните бегълци", допълни Свиленски.

По думите му "пленумът е бил заложен като превратаджийски". "Мисля, че така беше заложен. С такова намерение беше свикан. Как ще завърши - не мога да кажа", отбеляза Свиленски, който заяви, че самият той няма да присъства на пленума. "Всичко си върви в този организиран хаос, в който трябва БСП да бъде пробита и да се намерят тези, които да отворят портите отвътре. Гледайте ги!", каза още той. Според него корабът не потъва, но "не е в кондиция". Анализът на лошите резултати показвал, че има проблем, не той не може да бъде направен за няколко дни.

"Поех отговорността и подадох оставката си до всички структури и членове на БСП. Вчера я изпратих и до Националния съвет, който се събира днес", посочи в пост във фейсбук днес и самата Нинова. По думите й заедно с нея е подала до пленума и оставката на цялото Изпълнително бюро. "Както заявих по-рано, няма да участвам в работата на колективните органи на партията, за да няма спекулации, че им влияя по някакъв начин. Но призовавам членовете на НС на БСП днес да подтиснат личните си амбиции, омразата и реваншизма, да проявят разум и да не хвърлят партията в хаос. Нека се вземат най-добрите за БСП решения", призова тя.