Атанас Запрянов: Ще даваме рамо на Украйна, докато трябва

Военният зам.-министър призова Русия да спре военната офанзива

Новини
19:02 - 21 Юни 2023
2550
Атанас Запрянов: Ще даваме рамо на Украйна, докато трябва

Заместник-началниците на отбраната от страните в Югоизточна Европа се събраха в Рим, Италия, за да традиционната годишна среща на Процеса SEDM (South-Eastern Europe Defence Ministerial Process DCHOD Meeting). Те обсъдиха възможностите за развитие на сътрудничеството в областта на отбраната.

В събитието участваха заместник-началници на отбраната от държавите-членки на SEDM, командирът на многонационалната бригада "Югоизточна Европа" (SEEBRIG), представители на Центъра за сътрудничество в сигурността (RACVIAC) и Програмата на ООН за развитие (UNDP/SEESAC).

Видео обръщение на заместник-министъра на отбраната на България и председател на Процеса SEDM, Атанас Запрянов, откри срещата. В него, Запрянов подчерта, че войната в Украйна представлява заплаха за сигурността и стабилността не само в региона, но и в цяла Европа.

Той призова Русия да прекрати военната офанзива, и да изтегли войските си от украинска територия. Запрянов подчерта че България осъжда използването на сила за разрешаване на международни спорове, както в този случай, така и във всички останали, навсякъде по света. Запрянов потвърди подкрепата на България за Украйна във възстановяването на нейния суверенитет и териториална цялост, докато е необходимо.

Заместник-началникът на отбраната на България, генерал-лейтенант Михаил Попов, отбеляза необходимостта от развитие на процеса SEDM и засилване на военното сътрудничество между държавите-участнички. Той подчерта значението на идентифицирането на нови възможности за по-ефективно сътрудничество в областта на отбраната, което ще спомогне за стабилността в региона.

На срещата бяха обсъдени напредъкът, постигнат до момента, и възможностите за бъдещо развитие на Процеса SEDM, както и други актуални въпроси на регионалното сътрудничество в областта на сигурността и отбраната. Директорът на

Секретарят на SEDM, Даниела Григорова , и командирът на SEEBRIG, бригаден генерал Митруцикос, представиха дейностите, реализирани от предходната среща на заместник-началниците на отбраната.

Всички национални делегации изразиха осъждане на агресията на Русия в Украйна и призоваха за незабавно прекратяване на военните действия и изтегляне на руските войски от украинска територия.

На заключителната сесия беше приета съвместна декларация на заместник-началниците на отбраната. Беше договорено провеждането на следващата среща в Турция през средата на 2024 година.