Атанасов потвърди, че няма да е конституционен съдия

Политика
08:42 - 08 Януари 2024
1885
Атанасов потвърди, че няма да е конституционен съдия

Ротация на председателя на парламента разбира се ще има. Аз няма да се кандидатирам за конституционен съдия. Не е обсъждано дали той или Никола Минчев ще е председател на парламента. Това коментира съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов пред Нова тв.

Не са обсъждани въпроси за министри на ДПС. Чух и Делян Пеевски, който каза, че не претендират за министри. След ротацията предстоят множество кадрови промени в контролни органи, където се изискват 2/3, каза Атанасов.

По думите му би трябвало за всеки един от органите да се отворят процедури, да се кандидатират хора с качества и да се търси консенсус.

Няма да им дадем нищо, каза Атанасов на въпрос какво ще дадат на ДПС. 

За този период на управление няма корупционни скандали, заяви Атанасов. По думите министрите досега са много внимателно наблюдавани от ГЕРБ.

"Ще обсъдим работата на всеки един от министрите. Искането на оставката на Калин Стоянов беше по конкретен случай, от тогава мина много време", обясни Атанасов за това кои министри ще бъдат сменени след ротацията. 

Не съм се отказал за реформи в сектора за сигурност. Този въпрос трябва да се постави отново и да се търси решение, уточни той. По думите му има индикации, че реформата ще започне. Той е разговарял с народни представители и има убеждение, че реформи в службите за сигурност ще има. 

На въпрос дали са прежалили няколко министри, той каза: Никой не сме прежалили и няма да прежалим, трябва да има обективна оценка. Да не слагаме каруцата пред коня. Според Атанасов всеки може да бъде сменен, защото ще има друг министър-председател. 

Какво е това полууправление, полу-Шенген, аз бих казал, че е полупрезидент, ако трябва да ползвам неговия език. Така съпредседателят на ПП-ДБ коментира изказването на президента Румен Радев, че влизаме в новата година с "половинчати решения" - полу-Шенген, полуреформа, полубюджет.