Атанасова: 50 на 50 е шансът за правителство с първия мандат

От ГЕРБ настояват за споделена политическа отговорност

Новини
19:55 - 23 Април 2023
1878
Атанасова: 50 на 50 е шансът за правителство с първия мандат

Петдесет на петдесет е шансът за правителство с първия мандат, заяви в студиото по бТВ Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

По думите ѝ трябва лидерски разговор, който "да роди“ обща платформа. Според първата политическа сила, най-добре е това да стане сега, да бъдат използвани дните преди връчването на първия мандат.

И тогава няма да има значение с кой мандат ще е правителството, коментира Атанасова. Ако имаме съгласие по важните теми за България, няма да има значение кой с какви министри ще участва, добави тя. 

ГЕРБ иска редовно правителство и споделена отговорност, подчерта още председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. Тя попита какво пречи това да се случи в първия мандат. Не знам на каква логика почива твърдението, че спечелилата изборите политическа сила няма право да потърси подкрепа от втората или от други политически формации, а втората има право да търси подкрепа от всички, от когото реши, коментира политикът. По думите на Атанасова подобно екстравагантно поведение не води до никъде. Тя добави, че за тях е компромис да говорят за законност като обща допирна точка с политическата сила, арестувала лидера им Бойко Борисов.

Ако не постигнат договореност за правителство с "Продължаваме промяната - Демократична България“ за първия мандат, за ГЕРБ-СДС има и други варианти - да търсят подкрепа от други политически формации, извън ПП-ДБ. Затова от няколко дни призоваваме ПП-ДБ за точен и ясен отговор, посочи Десислава Атанасова. 

В петък на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска ПП-ДБ да кажат от кого точно имат намерение да търсят подкрепа.

Няма да проявим политически инат, искаме откровен политически разговор, ние сме първата политическа сила, подчерта Атанасова. Но добави, че разговорът за съжаление в момента не е как ще работят заедно, а преминавал в други теми, като "перални и индулгенции“.