Атанасова атакува Василев за бонусите в НАП, Христо Иванов я захапа

Новини
13:02 - 04 Февруари 2022
7397
Атанасова атакува Василев за бонусите в НАП, Христо Иванов я захапа

Поредна разправия в парламента се заформи по време на парламентарния контрол, докато депутатите препитваха финансовия министър Асен Василев. "Фитилът" подпали въпрос на   Десислава Атанасова за размера на за раздадените бонуси в НАП. По-късно, в спора се намеси  и Христо Иванов, а накрая всичко се обърна в упреци към председателя Николай Минчев, че не води правилно заседанието и прикрива от въпроси министри от управляващата коалиция. 

От отговора на Василев стана ясно, че сумата за 2021 -а, с която НАП е разполагала за  допълнително материално стимулиране (ДМС) за миналата година, е над 31 милиона лева. Тези пари се разпределят на 7 863 служители или средно по 337 лева на служител на месец, каза той. За централно управление сумата е над 10 млн. лева за 1714 служители или средно по 517 лева на служител на месец. Тези средства всяка година се предвиждат със Закона за бюджета, под формата на ДМС и представляват част от по преценка извършена реална дейност, отчете Василев.

„Никога не съм била против стимулирането на служителите, когато добре вършат работата си. Даже напротив, но е видно от справката, че за 2019 и 2020 г.  са изплащани суми с 2 милиона по-малко от сега", заяде се шефката на ПГ на ГЕРБ.

По-скоро съм изненадана от аплодисментите на част от залата, защото през 2019 -а Христо Иванов, в преки включвания пред сградата на НАП, искаше оставката на директора на НАП именно по същия повод - раздадени бонуси, контрира тя.

Сега директорът на НАП трябва ли да си подаде оставката, защото отново за заслуги или резултати се раздават финансови стимули? Как си обяснявате поведението на член на управляващото мнозинство?, попита Атанасова. И изчисли, че за второто и третото тримесечие само ръководството - директор и двама заместници са взели около 28 000 лева. „Това нямаше да е лоша новина, ако НАП се фокусира върху събираемостта и приходите и не се налага вие да теглите всяка седмица нов дълг", отсече депутатката.

С отговора си, Василев предизвика аплодисменти в залата - НАП постигна рекордни резултати миналата година - за 7 месеца, а не година, събра повече средства - над 3 млрд. повече, а общо заедно с всички постъпления - над 8 млрд. лева, отчете той. И заяви, че това е много повече от събраното през 2020-а година.

Тази година кредити не са теглени, натърти финансовият министър по повод упрека на Атанасова. Миналата година изтегления е с 800 милиона по-малко от това, което вие бяхте планирали във вашия бюджет, без актуализацията, каза той.  

На трибуната излезе и Христо Иванов, който заяви на Атанасова, че има  добра памет, но леко избирателна. Тези мои изявления не са били в контекста на стимулация на администрацията, но тогава имаше изтичане на личните данни - това беше огромен скандал, вметна той.

Вашата памет може да е всякаква - но от 2015-а, когато се въвеждат измервателни уреди за търговци на алкохол, такива уреди така и не се вкарват в употреба 7 години. Кой пое финансовата загуба за фиска от това и как МФ е било мотивирано да си затваря очите за това?, атакува шефът на ПГ на ДБ. 

Не е ли това нещо, което напомня за нещата, които се разкриха в хазарта?, попита риторично Иванов.