Атина стяга режима за гражданство

Чужденците трябва да докажат добър гръцки писмено

Новини
22:24 - 29 Септември 2020
2311
Атина стяга режима за гражданство

Консерваторите в Гърция ограничават възможността за придобиване на гръцко гражданство от чужденци. Медиите коментират проектозакона с изискване за отлично владеене на съвременен гръцки език, което според тълкуване в социалните мрежи "е изключително трудно дори за самите гърци".

По този начин и ограничен брой чужденци ще могат да гласуват на парламентарни избори.

Само с писмени изпити на гръцки език ще се допускат чужденци да подават искане за гръцко гражданство, е записано в проектозакон, внесен днес в парламента.

Чужденците ще полагат изпити на ниво кандидатстудентски по предметите: гръцка култура и история, география и държавно устройство. Изпитите ще са в писмен вид пред комисия. След успешно полагане чужденците получават право да подадат молба за гръцко гражданство.

Въвеждат се и критерии за доход, ако чужденецът е пълнолетен. Той трябва да работи и годишния му доход да не е по-нисък от дохода на един работник.

Това са само част от предложенията, залегнали в проектозакона.

Идеята, че не е допустимо да си гражданин на една страна и да не владееш писмено и говоримо официалния й език, отдавна се чува от депутати ,близки до идеите на националистите.

Сега консерваторите прилагат това мнение в проектозакон, като не допуснаха в него да се включи и религиозен елемент. В същото време министерството на образованието съобщи, че в новите зрелостни свидетелства отпада посочване на религиозна принадлежност.

При обсъждане на проектозакона в пленарна зала се очаква остро реакция от страна на левите политически сили,но управляващите консерватори имат мнозинство, което предполага ,че придобиване на гръцко гражданство ще се извършва по нови критерии.