Атлетик Билбао триумфира със Суперкупата

Баските удариха Барселона с продължение

Спорт
11:19 - 18 Януари 2021
2793
Атлетик Билбао триумфира със Суперкупата

Атлетик Билбао спечели Суперкупата на Испания след страхотен обрат срещу Барселона за крайното 3:2. Каталунците бяха на секунди от спечелването на трофея, след като в 90-ата минута водеха в резултата с 2:1. Тогава дойде изравнителното попадение за баските, а в продължението на мача те успяха да вкарат трети гол и вдигнаха трофея. Само преди няколко дни Билбао успя да победи и Реал Мадрид.

Лионел Меси се завърна в игра на стадион „Ла Куртиха“ в Севиля, но в 119-ата минута аржентинецът си извади червен картон, след като удари без топка в главата свой противник. Това бе първи червен картон за Меси с екипа на Барселона и трети във футболната му кариера.

Антоан Гризман отбеляза и двата гола за Барселона, а попадение на Билбао в 57-ата минута не бе зачетено заради засада.

Първото по-сериозно положение в мача дойде в 37-ата минута, когато Лионел Меси пое топката, шутира мощно, но топката премина над гредата. Само няколко минути по-късно все пак падна гол. Меси взе топката, успя да шутира, но ударът му бе блокиран от защитник. Топката попадна у Антоан Гризман, който от близко разстояние не сбърка и изпрати топката в мрежата за 1:0.

Само две минути след попадението Билбао успя да изравни. Иняки Уилямс центрира в наказателното поле и намери Оскар де Маркос, който с едно докосване я прати в мрежата на „каталунците“.

При равен резултат 1:1 завърши и първото полувреме на двубоя.

През втората част Барселона започна с добър шанс за втори гол. Ситуацията се отвори през Лионел Меси, който получи стреля от границата на наказателното поле, но отново не уцели вратата.

В 57-ата минута се случи и една от най-дискусионните ситуации в мача. Икер Муняин центрира топката в наказателното поле от пряк свободен удар и Раул Гарсия я вкара в мрежата на Барселона. При преглед на ситуацията с ВАР системата се оказа, че Гарсия е бил в положение на засада и попадението не бе зачетено.

4 минути след подновяването на играта Атлетик Билбао поведе. Иняки Уилямс вкара страхотен гол за 3:2. Той получи топката он Муняис, нагласи я на десния си крак и с прекрасен шут в далечния на Тер Щеген ъгъл отбеляза третото попадение в мача.

В 105-ата минута Атлетик Билбао пропусна златен шанс да затвори мача. След центриране от ляво Нунес бе на път да засече топката отблизо в мрежата на Барса, но не я уцели.

През второто продължение футболистите от Билбао също имаха златен шанс да вкарат четвърти гол, но двама техни играчи си попречиха в наказателното поле и не успяха да насочат топката в мрежата на Барса.

До края на продължението футболистите на Билбао направиха всичко възможно да бавят играта и да не дават възможност на именития си съперник да изравни.

В 118-ата минута баските направиха страхотна контраатака, но Мурсио реши да подаде, вместо да шутира, и пасът му бе блокиран.

В последната минута на двубоя Лионел Меси си изпусна нервите и удари в главата футболист на Атлетик, за което получи червен картон.