Атракция на 24 май: Пустинни котки окупираха "Раковски" (ГАЛЕРИЯ)

Култура
21:21 - 24 Май 2019
14257
Атракция на 24 май: Пустинни котки окупираха "Раковски" (ГАЛЕРИЯ)

Навръх 24 май вечерта военни бронирани машини тип "Пустинна котка", които Българската армия използва в задграничните си операции, окупираха централни булеварда и улици в София като "Цар Освободител" и "Г.С. Раковски" и предизвикаха истинско изумление у преминаващите в района граждани. Някои решиха, че вероятно група абитуриенти са си наели военните коли, за да отидат на бала, на истината се оказа малко по-различна.

"Пустинните котки" всъщност бяха част от тържествената церемония по посрещането на номинираните за театралната награда "Аскеер" творци, която по традиция се провежда в Театър "Българска армия" навръх Деня на славянската писменост и българската култура. 


И така под звуците на гвардейски духов оркестър бронираните машини, карани от военни полицаи, докараха всички актьори, режисьори, драматурзи, композитори, които се борят за престижната статуетка на рицаря. За някои театрали и най-вече за дамите на високи токчета и с шикозни дълги рокли бе истинско изпитание да слязат от "Пустинната котка". Военните полицаи обаче галантно им подаваха ръка да стъпят на специално поставено стъпало и след това да преминат по червения килим под аплодисментите си на домакини на тържеството - колегите им от Военния театър и Фондация "А`Аскеер".

При слизането си от мощния брониран джип най-много овации събра Деян Донков, който бе сложил тъмни очила и бе облечен със стилно винено-червено кадифено сако и синьо-лилава риза. Този път той е номиниран не за актьорско майсторство, а за режисура за постановката си "Любовникът" в Народния театър, където си партнира с половинката си Радина Кърджилова. Актьорът Иван Радоев шеговито намигна на Деян, докато Донков минаваше по червената пътека и с палец, вдигнат нагоре, му каза, че е много шик.


Деян Донков се повози в "Пустинната котка" заедно с другия номиниран за "Аскеер" за режисура Явор Гърдев.

Валери Йорданов, който се бори за рицаря за ролята си на Петлето в “Опит за летене” в Народния театър, слезе от задната част на военната кола и свали оттам и широко усмихната си дъщеря.

Валери Йорданов дойде на церемонията в компанията на дъщеря си

Радина Кърджилова слиза от джипката, облечена в бяла рокля


Иван Налбантов маха за поздрав преди да получи "Аскеер" за цялостно творчество

Младите членове на Фондация "Аскеер" си правят селфи с големите актьори Иван Налбантов и Стойко Пеев

Владо Пенев и Иван Бърнев си правеха компания в "Пустинната котка"


Гергана Плетньова, Иван Радоев и Моньо Монев от Военния театър посрещаха номинираните си колеги от другите театри

Актьорът Троян Гогов позира пред бронираната машина

 Добрин Досев от Пловдивски театър

Явор Гърдев дойде облечен в стилен смокинг и с папионка


Ето и още снимки от посрещането пред Театър "Българска армия" на номинираните за "Аскеер" творци:

 

Снимки: АГНЕС МЕТОДИЕВА