Аврамчев: Наредил съм спирането на всякакви добавки в плуването

Спорт
17:40 - 04 Март 2021
2375
Аврамчев: Наредил съм спирането на всякакви добавки в плуването

Приемането на каквито и да било хранителни добавки и витамини спира, докато не се изследват. Това призна президентът на Българската федерация по плувни спортове Георги Аврамчев пред журналистите след извънредния Управителен съвет на федерацията след трите положителни допинг проби за станозолол на националните състезатели Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов.

През миналия месец те съобщиха, че са получавали своите витамини и възстановяване в пластмасови чаши, в които е имало над 30 хапчета без представа какво съдържат.

"Наредил съм спирането на всякакви добавки, докато не се изследват. Ще търсим по-подходящ начин на даване на възстановяване, тъй като виждам, че тези чашки нещо не ви харесват", президентът на Българската федерация по плувни спортове Георги Аврамчев пред журналистите след извънредния Управителен съвет на федерацията след трите положителни допинг проби за станозолол на националните състезатели Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов. През миналия месец те съобщиха, че са получавали своите витамини и възстановяване в пластмасови чаши, в които е имало над 30 хапчета без представа какво съдържат", започна президентът.

“Единодушно от всички присъстващи на Управителния съвет утвърждавам и подкрепям предприетите и извършени от ръководството действия, а именно - предоставяне на всички медикаменти и хранителни добавки на Антидопинговия център, които са давани на състезателите от националния отбор за възстановяване. Искане за вземане на допинг проби и изследване на всички състезатели от националния отбор, които са взели участие в лагерите януари и февруари. Прекратяваме даването на мнения и интервюта по медиите по въпроси, свързани с допинг проблема до излизане на резултатите от двете изследвания. След излизането ще бъде дадена обширна пресконференция, на която ще бъдете обширно запознати с резултатите. Управителният съвет си запазва правото за последващи действия след излизането на резултатите", допълни още той.

"Продължаваме изпълнението на плана за подготовка на състезателите от националния отлбор и събирането на съответните лагери. Федерацията винаги е контролирала и ще продължава да контролира всички свои членове и състезатели за употреба на забранени субстанции. С оглед превенция ще има организирани семинари за вредите от приемането на допинг", сподели Аврамчев.