Австралия призна руската ваксина „Спутник V“

Пускат туристите с поставени две дози

Русия
11:36 - 17 Януари 2022
1291
Австралия призна руската ваксина „Спутник V“

Чужденците, които са били ваксинирани с руската ваксина „Спутник V“ преди най-малко 14 дни, се считат за напълно ваксинирани от австралийските власти. Органът за терапевтични стоки на Австралия (TGA) обяви, че на границата ще се признава сертификатът за имунизация с двукомпонентния препарат. Това се казва в изявление, публикувано на сайта на TGA, цитирано от РБК.

Регулаторът заяви, че е получил допълнителна информация от руското правителство относно ефективността на ваксината. „Данните предполагат, че две дози „Спутник V“ показват средна ефикасност срещу симптоматична инфекция от 89% и срещу хоспитализация или смърт от 98-100%“, отбелязва TGA. „Признаването на руския имунизационен препарат ще увеличи възможностите за завръщане на чуждестранни студенти, пътуването на квалифицирани и неквалифицирани работници до Австралия и пътуването на бизнесмени и спортисти до нашата страна“, отбелязва TGA.

По-рано стана ясно, че експерти от Европейската агенция по лекарствата (EMA) са дали положително становище относно признаването на производствените стандарти на „Спутник V“. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на заместник-ръководителя на Центъра-разработчик на имунологичния препарат „Гамалея“ Денис Логунов. Заключението се отнася и за провеждането на клинични изпитвания на ваксината. Логунов отбеляза, че ЕМА няма критични забележки по отношение на провеждането на тестове на „Спутник V“. Той добави, че трябва да се хармонизират производствените стандарти в Европа, Китай и Русия, като подчерта, че се работи в тази посока. Той също така се надява, че стандартите за производство на ваксини ще бъдат съгласувани с агенцията през следващите месеци.

В началото на януари руското външно министерство съобщи, че вижда някои обнадеждаващи сигнали относно признаването на руската ваксина срещу коронавируса „Спутник V“ от Световната здравна организация. Говорителят на СЗО Маргарет Харис обясни в края на декември, че забавянето на признаването на руската ваксина се дължи на проверката на технологичните процеси.