Австралийци на бунт срещу изграждането на база за ядрени подводници

Двамата предишни министър-председатели разкритикуваха сделката заради нейната висока цена, сложност и потенциални заплахи за суверенитета на Австралияаустр

Новини
11:26 - 06 Май 2023
1687
Австралийци на бунт срещу изграждането на база за ядрени подводници

Хиляди австралийци протестираха днес срещу изграждането на бъдеща база за ядрени подводници в Порт Кембла, Източна Австралия, в рамките на отбранителния план АУКУС със САЩ и Великобритания, предаде Ройтерс.

Второто най-голямо пристанище за износ на въглища в австралийския щат Нов Южен Уелс е предпочитаното място от министерството на отбраната за изграждане на военноморска база за подводници, съобщи държавната телевизия Ей Би Си.

Протестиращите носеха профсъюзни плакати и знамена и преминаха в шествие по главната улица, за да изразят недоволството си от плановете за изграждане на военноморска база в градчето с близо 5000 жители, намиращо се на 102 км южно от Сидни.

Според различни оценки в шествието са взели участие между 2000 и 5000 души.

Австралийският министър на отбраната Ричард Марлс каза миналия месец, че засега все още не е взето окончателно решение за изграждане на базата.

Австралийският премиер Антъни Албанезе защити проекта за закупуване на подводниците, след като двамата предишни министър-председатели разкритикуваха сделката заради нейната висока цена, сложност и потенциални заплахи за суверенитета на Австралия.