Австрийският актьор Флориан Тайхтмайстер е осъден за педофилия

Наказателният съд във Виена му наложи присъда от две години условно за притежание и производство на детска порнография

Новини
20:47 - 05 Септември 2023
3451
Австрийският актьор Флориан Тайхтмайстер е осъден за педофилия

Наказателният съд във Виена призна днес за виновен известния австрийски актьор Флориан Тайхтмайстер и му наложи присъда от две години условно за притежание и производство на детска порнография.

По време на съдебния процес, който беше обект на голямо медийно внимание, Тейхтмайстер е направил изчерпателни признания и е демонстрирал разкаяние, съобщават медиите тук. Тейхтмайстер е бивш член на известния виенски Бургтеатър. Той играе и австрийския император Франц Йосиф във филма "Корсаж" от 2022 г.

Тайхтмайстер е обвинен, че от 2008 г. е

събирал с изображения на насилие над деца и юноши, както и че е редактирал части от тях и е имал общо 76 000 файла.

От съдебна гледна точка промяната на файлове, като например създаването на колажи, се квалифицира като производство. Поради това виенската прокуратура поиска освен присъда до три години да бъде наложено и настаняване в център за задържане.

Окончателната присъда е две години лишаване от свобода условно и настаняване в съдебно-терапевтичен център. Тайхтмайстер

няма да влезе в затвора, но ще трябва да се подложи на терапия и контрол в затворени помещения. 

За съдията Щефан Апостол "смекчаващите причини в най-чистата им форма" са били решаващи за присъдата. Тайхтмайстер е бил безупречен, разкайва се и е готов да се подложи на терапия. Освен това той е бил болен. Всичко това е било взето предвид. "Никой не си избира дали да е педофил“, цитира австрийското радио и телевизия ОРФ изявление на съдията.

Прокурорката Юлия Калмар подчерта, че в продължение на много години Тайхтмайстер не само е събирал огромно количество снимки на деца, над които е извършено сексуално насилие, но и е добавял към тези снимки "педо-садистични текстове" по начин, който тя не е виждала никога досега по време на 16-годишната си кариера на държавен обвинител, пише OРФ.

Според прокуратурата около 47 500 от 76 000-те файла, притежавани от Тайхтмайстер, показват деца под 14-годишна възраст.

Актьорът също така признал пред съда, че в продължение на месеци понякога е употребявал по три грама кокаин на ден. "Никога не съм бил чист", казва Тайхтмайстер и добавя, че това е довело до изостряне на фантазиите му за насилие, съобщава ОРФ. Той не е обвинен, че сам е снимал или филмирал актове на насилие.

Виенският съд също така постанови, че 43-годишният мъж трябва да се подложи на терапия и редовно да се подлага на тестове за наркотици. Ако наруши тези условия, го грози настаняване в център за психично болни правонарушители.

"Той заяви, че ще работи интензивно върху себе си, така че нищо да не се повтори", заяви адвокатът му Рудолф Майер, като добави, че Тайхтмайстер ще продължи да ходи на седмични терапевтични сесии.

Актьорът приема осъдителната присъда и няма да я обжалва, съобщи ОРФ.