Авторът на мемоарите на Анастасия Мозер: Тя е некорумпираният политик!

Новини
20:28 - 19 Ноември 2019
4581
Авторът на мемоарите на Анастасия Мозер: Тя е некорумпираният политик!

Повече от 100 интелектуалци и съмишленици присъстваха на представянето на мемоарната книга на Анастасия Мозер - "Щрихи от един живот в трудно време".

"Всички ме насърчаваха да издам такава книга. В нея има много факти, преиначавани досега в историята. Надявам се, че обективността ще продължи да бъде главният мотив над хората, които пишат историята на България“, сподели почетният председател на „Обединени земеделци”.

Мемоарите разказват за драматичните моменти от живота на Мозер, а също така са и документ, свидетелстващ за три етапа от българската история. Засегнати са някои от най-травматичните и все още будещи спорове събития, определили пътя на България от царство, през народна република към демокрация и членство в Европейския съюз и НАТО. Това е разказ за една изключителна съдба в едно тежко и изпълнено с перипетии време.

Премиерата се проведе в изложбената зала на Държавна агенция "Архиви".

За съжаление известни политици, най-вече от десния сектор, не се появиха на представянето. Единствената, която се появи, беше нейната наследничка в Обединени земеделци - Петя Ставрева.

Книгата описва "вълнуващия живот на Анастасия Мозер и трънливия път на нея и на баща й - Г. М. Димитров.

"В книгата има доста фактология и добронамереност. Няма лоши думи срещу нито един политик - нещо, което е рядкост при мемоаристите", сподели пред Lupa.bg шефът на Държавна агенция "Архиви" - Михаил Груев.

"Писал съм тази книга век и половина - заяви пред нашата медия в метафоричен стил авторът на книгата - Драголюб Гаджев. - Ние сме много близки с нея, израснали сме от деца. Бил съм до нея, включително и във времето, когато работехме за промените".

На страниците Анастасия Мозер си припомня за своето трудно детство в Царство България, за гоненията, на които е бил подложен баща й, д-р Г. М. Димитров, за неговата съпротива срещу Тристранния пакт, а след това и срещу комунизма. Тя разказва за капаните на Студената война, за съдбата на българските емигранти, както и за възхода и падението на прехода към демокрация.

Любопитен факт е, че авторът Драголюб Гаджев, който е потомствен земеделец, и Анастасия Мозер са родени на една и съща дата - 30 юни 1937 година. Авторът даде и най-точното определение за Желязната лейди в българската политика: "Във всеки един момент тя запази образа на некорумпиран политик".

Мозер, която благодари на Държавна агенция "Архиви", че са запазили спомени за баща й Г. М. Димитров, благодари и на Гаджев: "Аз съм от тези, които отлагат, а той - завършва всичко, което започва. Не искам животът ми да бъде описан като трагичен, а като трънлив, защото трагичните неща приключват зле, а демокрацията има бъдеще".

Снимки: Агнес Методиева