Аз не играех . Аз живях: Отиде си Ален Делон (СНИМКИ)

Оттеглил се от светлините на прожекторите, Ален Делон имаше само няколко публични изяви в последните годините.

Новини
10:50 - 18 Август 2024
4031
Аз не играех. Аз живях: Отиде си Ален Делон (СНИМКИ)

Легендата на френското кино Ален Делон почина на 88-годишна възраст.

Актьорът беше звезда от златната ера на френското кино, известен със своето невероятно присъствие на екрана в хитове, включително „Самурай“ и „Борсалино“.

Новината за смъртта му дойде от неговите близки:

"Ален Фабиен, Анушка и Антъни, заедно с (кучето му) Лубо, с дълбока скръб съобщават за смъртта на баща си. Той почина мирно в дома си в Души, заобиколен от трите си деца и семейството си. (...) Семейството му любезно ви моли да уважите личното му пространство в този изключително болезнен момент на траур", се казва в изявлението.

През последните години Делон беше с лошо здраве и се превърна в истински отшелник. Актьорът получи инсулт през лятото на 2019 г. и оттогава здравословното му състояние постоянно се влошаваше. През последните години французинът рядко се появяваше на публични места, изглеждаше много отслабнал. Раздорът в семейството му покрай здравните грижи дълго време генерираше гръмки заглавия в таблоидите. Трите му деца не спираха с взаимните си оплаквания пред медиите в поредица от обиди, обвинения, съдебни дела и тайни записи. 

За скандалите във фамилията Делон се разбра за първи път в началото на януари от интервю за "Пари мач" на 59-годишния син на френската филмова икона - Антони Делон. Седмица по-късно в същото списание излезе и разговор с най-малкия син, 29-годишният Ален-Фабиан. Двамата смятат, че баща им е бил манипулиран от сестра им, 33-годишната Анушка, за която се твърди, че е крила от тях здравословното състояние на родителя им. 

Тя настояваше да го премести от Франция в Швейцария, за да избегне плащането на твърде голям данък върху наследството, твърди Антони.

От своя страна Анушка обвинява братята си, че са застрашили живота на актьора и обяснява, че иска да отведе баща им в Швейцария, за да може да продължи да се лекува там.  Дъщерята е на мнение, че медицинските грижи за Ален Делон във Франция са крайно недостатъчни, както и че на швейцарските лекари трябва да се позволи да го прегледат отново и да възобновят лечението му, в противен случай има риск за живота му.

В юридически план на 22 декември Ален-Фабиан подаде жалба срещу Анушка за "злоупотреба със слабост" в ущърб на баща им. През април тази година съдия постави Делон под "засилено попечителство", което означаваше, че той вече няма пълната свобода да управлява активите си.

Някога описван като най-красивия мъж във филмите, Делон участва в хитове от 60-те години, включително „Леопардът“ и „Роко и неговите братя“. По време на кариерата си има над 90 филма, в които е участвал. 

От 90-те години на миналия век филмовите му изяви стават редки, но той вече бе извоювал своето място в колоните за знаменитости.

Вестник Le Parisian нарече Делон „легенда на киното“, докато Liberation го описа като „водеща фигура на киното, символ на сенчеста мъжественост, актьор с луда харизма“.

Последната голяма публична изява на Делон беше да получи почетна Златна палма на филмовия фестивал в Кан през май 2019 г. На събитието той направи емоционална реч, в която се появи, за да се сбогува с киното.

Делон нашумя и през февруари тази година, когато френската полиция иззе 72 огнестрелни оръжия и 3000 патрона от дома му. Досъдебното производство обаче бе прекратено съвсем скоро.

Разследването е показало, че актьорът „никога не е декларирал тези оръжия пред префектурата и не е искал разрешение за притежаването им“, се казва в изявление на прокуратурата.

В доклада се посочва също, че разговорите с децата на Ален Делон и неговите служители разкриват, че „тези огнестрелни оръжия са били използвани от различни членове на семейството като хоби в стрелбището на имението“. 

Биографията на легендарния актьор също е достойна за филмова лента.

В родното му място Со баща му държи малко кино - "Реджина", а майка му, от корсикански произход, работи в аптека. Когато е на 4 години, родителите му се разделят и той скоро попада в пансион в Иси-ле-Мулино.

Самият актьор разказва, че в един от пансионите, от който редовно е изключван, е бил член на хор, който е бил посетен от Анджело Ронкали, апостолически нунций и бъдещ папа Йоан XXIII. Бъдещият глава на Римокатолическата църква поздравил младото сопрано Ален Делон.

Момчето напуска училище още на 14 г. и започва да работи на различни места. На 15-годишна възраст решава да избяга в Чикаго в компанията на свой съученик, но двете момчета са застигнати в Шателеро. Накаран да чиракува при месар в Бур-ла-Рейн, Ален Делон получава свидетелство за професионална пригодност.

Той е толкова недоволен от положението си, че решава да постъпи в армията. През 1953-1954 г. служи като моряк и участва във войната в Индокитай. През 1956 г. се завръща в континентална Франция. В Париж работи като сервитьор в "Льо Ал", а нощите прекарва на площад "Пигал".

Пробива в киното на 22-годишна възраст благодарение на запознанството си с актрисата Бриджит Обер, която придружава на фестивала в Кан през 1957 г. През 60-те години вече се утвърждава като един от най-успешните френски актьори на десетилетието. Освен във френски продукции участва във филми в Холивуд, снима и в Италия. Партнира си с велики актьори като Лино Вентура, Жан Габен, Роми Шнайдер, Жан-Пол Белмондо, Чарлз Бронсън, Тоширо Мифуне, Урсула Андрес, Бърт Ланкастър, Клаудия Кардинале, Симона Синьоре.

Личният му живот е бурен. След годежа за Роми Шнайдер през 1959 г., той започва връзка с немската актриса, певица и модел Нико, която през 1962 г. му ражда син на име Кристиан Арон. Той бива отгледан основно от родителите на актьора. През 1963 г. Шнайдер и Делон прекратяват годежа си, а година по-късно той се жени за Натали Бартолеми, от която има син на име Антони Делон. Подават документи за развод през 1967 г.

През 1987 г. среща холандския модел Разали ван Бреемен по време на снимките на видеоклипа към песента си Comme au cinéma и така започва връзката им, от която се раждат две деца - Анушка и Ален-Фабиан. Двамата се разделят през 2002 г.